Pretraga

Službeni dokumenti NCVVO-a iz ispita hrvatskog procurili među maturantima nakon ispita

A- A+

Maturanti među sobom od petka navečer, nakon završetka ispita, dijele službene ispitne knjižice s A i B razine hrvatskog te odgovore na njih. Razgovarali smo s nekoliko maturanata koji su potvrdili da je riječ o ispitima hrvatskog koji su se pisali u petak, te da su odgovori prema svemu sudeći točni, a legitimitet tome daje i potpis stručne komisije. Na dokumentima je kemijskom potpisan datum 26.6. te dvije osobe od kojih je jedna Sunčica Podoreški, članica stručne skupine za hrvatski jezik. Potpis druge osobe nismo uspjeli pročitati, ali pretpostavlja se da je također riječ o članu stručne skupine. Ispit i rezultati su se očekivali na stranicama NCVVO-a tek u ponedjeljak.

screenshot srednja.hr

Izdvojeni članak

Ravnateljica NCVVO-a: Povećala bi se sigurnost mature da se postupilo prema zaključcima istrage

Na početku tjedna su se pojavili screenshotovi rezultata s engleskog jezika koji su se mogli objasniti time da je maturant zapamtio i zapisao svoje odgovore na ispitnu trakicu, međutim, sada smo u posjedu službenih dokumenata NCVVO-a s odgođenog ispita hrvatskog koji se pisao u petak. Riječ je o ispitnoj knjižici i rezultatima s A i B razine s točnim odgovorima. Jedna od potpisanih osoba uz jučerašnji datum je članica stručne skupine za hrvatski jezik.

Službeni ispiti i odgovori se obično pojavljuju na stranicama NCVVO 48 sati nakon ispita, a hrvatski jezik s A i B razine se očekivao u ponedjeljak ujutro. Međutim, on se pojavio na internetu puno ranije, odnosno na dan kada je ispit bio gotov. Profesori iz cijele Hrvatske ispravljaju ispite mature u Zagrebu, a NCVVO je zasad bez komentara na ovaj slučaj curenja, premda se neslužbeno i službeno sve glasnije priča o krticama unutar samog Centra.

Tako je ravnateljica Maja Jukić gostujući u RTL Direktu izjavila je kako ima saznanja da je jedan dio policijske istrage oko nepravilnosti u mandatu bivšeg ravnatelja Gorana Sirovatke završio u siječnju.

– Svakako su nekome išli tih 10 milijuna kuna. Ja ne mogu reći to sada, ali policija je ta koja to treba istražiti. Mi smo sve prijavili DORH-u i policiji te po mojim spoznajama jedan dio istrage je završen u siječnju ove godine. Nadali smo se da će se nakon zaključaka te istrage nešto poduzeti jer mislim da bi s time bila povećana sigurnost i ovogodišnje mature. Zapravo je veliki broj nezadovoljnih, mišljenja je ravnateljica Jukić.