Pretraga

Stigli ispiti i rješenja iz hrvatskog jezika

A- A+

Objavljeni su ispiti i rješenja iz hrvatskog jezika koji su maturanti polagali u petak. Višu razinu je pisalo preko 20 tisuća maturanata, dok je, podsjećamo, na osnovnu izašlo nešto manje od 10 tisuća kandidata. Ispiti mnogima nisu predstavljali veliki problem, tek su poneka pitanja poput uzroka smrti Mice Trebarčeve iz Krležinog ‘Povratka Filipa Latinovicza’ bili predmet rasprave.

Na mrežnim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavljeni su ovogodišnji ispiti iz hrvatskog jezika, zajedno s točnim rješenjima. Osim književnih analiza, kandidati su imali i dio ispita vezan uz gramatiku. U nastavku su točna rješenja zajedno s primjerima ispita s više i osnovne razine.

U višoj razini hrvatskog jezika maturanti su najviše dvojbi imali oko pitanja vezanih uz tekst Miroslava Krleže, Povratak Filipa Latinovicza. Mnogi nisu znali što je uzrok smrti Mice Trebarčeve, a čini se da je točan odgovor – upala. Nadalje Šepavi je ipak bio čovjek, a ne konj – kako su mnogi pretpostavljali.

U osnovnoj razini jedan od tekstova za analizu bio je i dio iz poznatog Cervantesovog ‘Bistrog viteza Don Qujiotea od Manche’, gdje se najviše propitivalo na koji način pripovjedač piše i iskazuje odnos prema djelu. Osim toga, maturanti su morali znati i nešto iz tekstova Dubravka Ivana Gundulića, te dio Posljednjih Stipančića Vjenceslava Novaka.

 U nastavku vam donosimo ispite iz hrvatskog jezika zajedno s rješenjima.