Vijesti

S obzirom na interese društva i studenata, ali i sve većih potreba tržišta rada Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek odlučio je pokrenuti novi preddiplomski studij Računarstvo te novi studij na diplomskoj razini, Automobilsko računarstvo i komunikacije. Oba studija trebala bi se početi izvoditi s početkom akademske godine 2017./2018.

U Osijeku se pokreću dva nova studija za vrlo tražena zanimanja u Hrvatskoj
Foto: Srednja.hr

Kako stoji u opisu studija, preddiplomski stručni studij Računarstvo (pokreće se umjesto studija Elektrotehnika, smjer Informatika) osmišljen je s ciljem obrazovanja stručnjaka za razvoj, ostvarivanje, odnosno izgradnju i održavanje naprednih programskih, sklopovskih i komunikacijskih rješenja današnjih računalnih sustava prema zahtjevima tržišta, odnosno svim područjima ljudskog djelovanja.

Preddiplomski stručni studij Računarstvo 

Ovaj program pruža najprije znanja iz matematike, elektrotehnike i elektronike nužna za razumijevanje osnovnih načela računalnog i programskog inženjerstva i informacijskih tehnologija. Osim toga studentima će biti pružena i temeljna i napredna znanja iz imperativnog i objektno orijentiranog programiranja, algoritama i struktura podataka, računalnih arhitektura, informacijskih sustava i računalnih mreža, operacijskih sustava, programskog inženjerstva, kao i baza podataka, web programiranja, osnova strojnog učenja i multimedijskih tehnologija. 

Ta temeljna i napredna znanja proširuju se još naprednijim i primjenskim znanjima u području programirljivih sklopovskih okolina, ugradbenih računalnih sustava, 3D modeliranja, Interneta objekata, naprednog dizajna objektno orijentiranih programa i modeliranja programske podrške i slično. 

Pokretanje ovog studijskog programa planira se već za sljedeću, akademsku 2017./2018. godinu, te bi predviđena upisna kvota bila 60 mjesta.

Diplomski sveučilišni studij Automobilsko računarstvo i komunikacije 

Zasigurno vas je kroz čitanje ovoga teksta zainteresiralo i čime će se točno baviti diplomski sveučilišni studij Automobilsko računarstvo i komunikacije. Ovaj je studij, stoji u njegovu opisu, jedinstven u Hrvatskoj, a osmišljen je na temelju vlastitih spoznaja o potrebama tržišta i na temelju brojnih kontakata s tvrtkama koji se bave izradom softverskih i hardverskih rješenja u području automobilske industrije. Naime, jedan od vodećih europskih poslodavaca - automobilska industrija, stavila je u fokus svog zanimanja softver i hardver u automobilu, odnosno programsku podršku i elektroniku, te ugrađene računalne sustave. Kao rezultat toga, postoji rastuća potreba za inženjerima s odgovarajućim vještinama i ICT tvrtkama koje mogu odgovoriti tim zahtjevima. 

Studij Automobilsko računarstvo i komunikacije svojim programom pruža studentima mogućnost uže specijalizacije u području osmišljavanja, projektiranja, izrade i testiranja programske podrške i računalnih sustava u automobilskoj industriji. Nakon stjecanja znanja iz područja naprednog programiranja i ugrađenih računalnih sustava, ovaj diplomski studij pruža studentima specifična znanja vezana za komunikacijske mreže i protokole u automobilu, izradu i testiranje programske podrške u sigurnosno kritičnim sustavima upravljanja (npr. autonomno vozilo) te sigurnost informacijskih sustava vozila. Dodatna specifična znanja se kroz program ovog studija stječu u području sustava napajanja i pogona vozila, primjene energetske elektronike u vozilu, digitalne obrade slike i videa te u području primjene strojnog učenja u sustavima autonomnih i umreženih vozila. 

Planirani početak ovog studija je isto tako sljedeća akademska 2017./2018. godina, a predviđena upisna kvota je 20 mjesta.

Više o ova dva nova studija možete saznati ovdje.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.