Pretraga

Učenici nam otkrili otkada se i kako pripremaju za državnu maturu

A- A+

Ispiti za državnu maturu su prijavljeni, dokumenti su poslani, a o odluci oko odabira studijskih smjerova možete vijećati sve do 18. srpnja. Sve su to formalne stvari koje su učenike četvrtih razreda srednjih škola, ali i ostale pristupnike državnoj maturi natjerale da se pozabave njome. No, kako teku pripreme za same ispite, otkrilo su nam maturanti iz Bjelovara, Osijeka, Splita te s Krka.

XV. gimnazija Zagreb/ foto: Ivan Božić|srednja.hr

Do početka mature, koju će 9. lipnja otvoriti ispit iz biologije ostalo je 15 tjedana i četiri dana. Ovisno o kutu gledanja, to je i puno i malo vremena. Ipak, za pravi rezultat te siguran upis na željeni fakultet sigurno je već trebalo početi s nekim pripremnim aktivnostima. Kako u pogledu toga stoje maturanti iz raznih dijelova Hrvatske, otkrili su nam u tekstu.

Izdvojeni članak

Ovih deset predmeta izabralo je najviše pristupnika državnoj maturi

Svi u školi imaju pripreme

Kao što smo već prethodno spomenuli, sugovornici su nam bili maturanti iz Bjelovara, Osijeka, Splita te s Krka, a bez iznimke svi imaju neku vrst priprema u školi.

Antonio iz Splita pojašnjava da on konkretno pohađa pripreme iz fizike.

– Profesorica Ines Piacun skoro od početka školske godine sjajno vodi pripreme, tako što svaku srijedu jedan sat vježbamo teoriju, a svaku drugu subotu zadatke, obrazlaže nam Antonio Buljan, maturant V. gimnazije ‘Vladimir Nazor’ iz Splita.  

On nema veliki pritisak oko polaganja mature, budući da je preko državnih natjecanja ostvario izravne upise na PMF, FSB te FKIT. Ipak se priprema, na jedan drugi način.

– Baš se i nisam počeo spremati za maturu jer se zapravo pripremam za državna natjecanja, na kojima je gradivo složenije pa mi se baš i nema smisla pripremati za maturu, govori nam ovaj genijalac iz Nazora, koji je samo u prošloj godini bio državni prvak u informatici, matematici i kemiji, a rezultatima nije zaostajao ni na ostalim predmetima.

No, nakon opisa Antoniovih aktivnosti i rezultata, vratimo se na zemlju. Učenica iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, kao dakle i svi ostali sugovornici ima organizirane pripreme u školi. Konkretno iz dva obvezna predmeta.  

– Svaku subotu u školi imamo pripreme iz hrvatskog jezika i matematike, a samostalno se još nisam počela pripremati. Imam namjeru polagati tri obvezna predmeta te politiku i gospodarstvo, a mislim da će mi najviše trebati da spremim mateamtiku, rekla nam Maja Stankić, maturantica spomenute bjelovarske škole.

Kao učenik strukovne škole imam i alternativno rješenje ako ne ‘upadnem’ na faks

Antonia je s pripremama iz pojedinih predmeta startala već za vrijeme zimskih praznika.

– Da, počela sam se pripremati za maturu. Polagat ću sve više razine osim matematike, a od izbornih predmeta pisat ću filozofiju, iako mi treba samo za fakultete, koji su mi na 4. i 5. izboru. Pripremam se već i u školi i sama. U školi imamo pripreme svakog petka, a najviše idem na matematiku, jer se iste najviše bojim. Preko praznika sam išla na engleski, kada smo rješavali stare ispite s mature. Hrvatski učim iz skripte, a u pisanju eseja se osjećam prilično sigurno zbog dosadašnjih ocjena. Dodatno pripremam filozofiju iz koje idem na natjecanje pa mislim da s time neću imati problema, detaljno nam je tijek svojih priprema pojasnila maturantica I. gimnazije u Osijeku Antonia Jelić.

Poput Antonije, Kristijan će također na natjecanja, ali ionako je na sve scenarije oko mature spreman.

Izdvojeni članak

Prijavite se na besplatne pripreme iz matematike za državnu maturu

– Imamo sve organizirano u školi. Profesor učenicima koji idu na maturu iz njegova predmeta održava pripreme za maturu nakon nastave na način da priprema materijale, dodatno predaje i pojašnjava lošije usvojeno gradivo. Međutim nisam još počeo s pripremama, jer su mi sada sva natjecanja. Prijavio sam sve obvezne predmete te fiziku i informatiku od izbornih. Mislim da će mi za matematiku i fiziku trebati najdulja priprema kada počnem, a spreman sam i na situaciju ako mi se desi koji flop, govori maturant s Krka Kristijan Žic, koji pohađa Prirodoslovnu i grafičku školu u Rijeci

Željeli smo da nam još malo pojasni zašto u glavi već sada ostavlja mogućnost neuspjeha na maturi. 

– Ako ne uspijem upisati željeni fakultet imam rezervni plan. To je nešto na što učenik strukovne škole mora biti spreman, jer su učenici gimnazija obično u velikoj prednosti kod polaganja mature i upisa, zbog programa koji su učili i jednostavno iz razloga što im je upis na fakultet imperativ od prve godine srednje škole, za kraj mišljenje iznosi Kristijan.