Pretraga

Urnebesne reakcije maturanata na odgodu testa iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

A- A+

Zbog toga što su u splitskoj Obrtno tehničkoj školi danas umjesto zadataka iz eseja, učenicima podijeljene ispitne knjižice iz testnog dijela, ispit iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi odgođen je za 28. lipnja u 14 sati. Naravno ova neočekivana scena izazvala je mnoštvo reakcija maturanata i ostalih pristupnika. I dok su jedni ogorčeni zbog odgode, drugi su odlučili nazdraviti za dobrodošlo vrijeme, koje mogu iskoristiti za dodatnu pripremu. 

Izvor: Facebook grupa Maturanti 2016/2017

Reakcije maturanata sežu od toga da zazivaju prosvjede pred NCVVO-m te ukidanje državne mature zbog nastale situacije pa sve do onih koji su na informaciju o odgodi isključili mobitel i hladnokrvo odradili popodnevnu siestu. Neizbježna su bila i prepucavanja između sjevera i juga Hrvatske, jer kao ‘tovari su krivi za odgodu’. 

Izdvojeni članak

Odgođena sutrašnja državna matura iz Hrvatskog zbog propusta u jednoj splitskoj školi

Neka ukinu maturu i ostave prijemne ispite

Preko 650, uglavnom pozitivnih reakcija dobio je za svoj komentar pristupnik, koji je nakon odgode zazvao ukidanje državne mature.

‘Iskreno smatram da je ovaj fijasko ove godine prelio času, prisjetimo se iste situacije 14./15. Nije li vrijeme da se zaustavi pisanje Državne Mature, da se potrazi neko efikasnije rješenje. Naprimjer postotak svih ocjena iz srednje skole (ovisno o fakultetima, npr. FER trazi 50% a Agronomski 20%) + prijemni ispit (koji je obavezan za svaki studij). Na taj način bi se poradilo na provjeri specifičnog znanja učenika za određeni studij a ne toliko generalno jer zašto bi netko trebao pisat završni ispit iz Hrv, Mat ili Eng ako je 4 godine rješavao djelove toga ispita u školi, i za to dobio minimalno prolaznu ocjenu jer da nije ne bi sada bio na maturi.. Poanta: smatram da je DM nepotreban oblik ‘ponovnog’ provjeravanja učenikovog znanja koje je položio u toku 4 godine srednjoškolskog obrazovanja, uz to DM je velik trošak za drzavu, na više razina je nepravedna, te sigurno vjerujem da postoji efikasniji način upisa na fakultet..’

Izvor: Facebook grupa Maturanti 2016/2017

Izdvojeni članak

Na A razini eseja iz Hrvatskog jezika maturanti masovno pljuvali po obrazovnom sustavu

Zazivaju se i otkazi za profesore koji su napravili propust

Pojedini maturanti smatraju da bi zbog evidentnog, a nesavjesnog propusta djelitelj/i materijala u spomenutoj splitskoj školi, trebao biti kažnjen i otkazom.

‘Bilo bi lijepo da kordinator mature u Splitu plati izvarednim otkazom ovaj fijasko ili još bolje,poniznije neka da ostavku na tom mjestu jer za ovaj cirkus koji je uradio/la nije ništ drugo zaslužio.
Btw prije neka počnete napadati da je osobno nešt protiv Splita, nije ništ protiv njega nego izričito prema osobi koja je zakuhala to.’

Mnoštvo frustracija i grubih riječi, zbog odgode je izrekla još jedna maturantica. Nismo sigurni da je sve svoje zamjerke uputila na pravu adresu, međutim dobila je puno odobravanja za svoje riječi.

Status je u potonjem screenshotu. 

Izvor: Facebook grupa Maturanti 2016/2017

Prema komentarima nekih, ni sveprisutna navodno umirujuća spravica ne može pomoći iznerviranim maturantima.      

Izvor: Facebook grupa Maturanti 2016./2017.

A neki nisu imali ništa protiv odgode mature. Čak su nazdravili, kako kažu ‘kolegama iz Splita’. Za to su dobili preko 1.200 reakcija.

Uz dozvolu autora posta preuzeto s Facebook grupe Maturanti 2016/2017

A titulu najpoznatije škole u ovoj godini, ‘kriva i dužna’ osvojila je dole prikazana škola. 

Izvor: Facebook grupa Maturanti 2016/2017

A prije spomenuti duel sjevera i juga se ovako zakuhao…

Izvor: Facebook grupa Maturanti 2016/2017

Dileme, dileme…

Izvor: Facebook grupa Maturanti 2016/2017

Pa još malo hejta što matura uopće postoji…

Izvor: Facebook grupa Maturanti 2016/2017

Nakon Luke Modrića, još jedna poznata osoba se oglasila oko odgode, mature i svega toga…

Izvor: Facebook grupa Maturanti 2016/2017