Pretraga

[VIJEST U BROJCI] Ovaj predmet su kandidati najslabije riješili na jesenskom roku mature

A- A+

Na jesenski rok državne mature pristupilo je 4.945 kandidata koji su pisali 9.288 ispita. Najslabija prosječna riješenost bila je na ispitu iz sociologije. Ovaj predmet polagalo je 43 ljudi, a prosječno su riješili svega 23,6 posto ispita. Sa samo 0,2 posto prosječne riješenosti više, slijedi ju informatika. Ovaj test je pisalo 196 pristupnika, a u prosjeku su imali 23,8 posto urađenog ispita.

Jesenskom roku državne mature pristupilo je ukupno 4.945 kandidata, a najviše ispitu iz matematike na osnovnoj razini (2.442), govore podaci NCVVO-a. Samo je jedan polagač uspio neki ispit riješiti sa stopostotnom točnošću, a radi se o Martinu Čuturi, kojeg smo vam predstavili.

Izdvojeni članak

[VIJEST U BROJCI] Crni, sivi i bijeli brojevi državne mature

Kada je riječ o prosječnoj riješenosti testova iz pojedinog predmeta, najslabije su se pokazali polagači sociologije. Naime ovaj predmet pisalo je 43 kandidata, a 62 posto njih dakle tri od pet uradilo je test za nedovoljnu ocjenu, dok istovremeno nitko nije dobio peticu.

Iz sociologije je prosjek riješenosti ispita bio 23,6 posto, čime je ovo ukupno najslabije urađeni predmet na jesenskom roku. Interesantno je pogledati i koji je predmet u prosjeku najbolje urađen na ovom roku.

Radi se o engleskom jeziku više razine. Taj predmet pisalo je ukupno 784 kandidata, a u prosjeku su imali 61,6 posto urađenog testa. Samo je tri posto pristupnika ‘palo’ taj predmet, a četiri posto maturanata i ostalih polagača dobilo je peticu.

Kad smo kod petica, brojčanoj vijesti na kraju dodajmo da je iz talijanskog jezika više razine zabilježen najveći broj petica (14 posto), a pisao ga je 21 kandidat.

Najveći broj jedinica zabilježen je na informatici, koju je 77 posto pristupnika riješilo nedovoljno za prolaz. (izuzeli smo grčki jezik koji je pisao samo jedan pristupnik te ‘pao’ pa dakle ispada da je prosjek jedinica na ovom predmetu 100 posto).