Pretraga

Za nižu razinu engleskog dovoljno je bilo prelistati ispite iz prethodnih godina

A- A+

Drugi obvezni predmet koji se pisao na jesenskom roku državne mature bio je engleski jezik. Na osnovnoj ga je razini, za razliku od ljetnog roka, prijavilo više pristupnika odnosno njih više od 1400. Pred Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja smo zaustavili dvoje kandidata koji su pisali B razinu engleskog, a oboje su nam rekli da je test bio očekivan te da nisu imali nikakvih problema pa čak ni sa slušnim dijelom unatoč velikoj gužvi u dvorani.

Engleskom jeziku niže razine na jesenskom je roku pristupilo preko 1 400 kandidata, a prema dojmovima nekoliko njih, ispit nije bio težak, štoviše ništa ih nije iznenadilo. Čak je i slušni dio, na koji su redovno dospijevale pritužbe, prošao bez poteškoća, unatoč velikoj gužvi u NCVVO-u, gdje su ispite pisali brojni pristupnici iz svih dijelova Hrvatske.

Izdvojeni članak

B razina engleskog mogla se pisati lijevom nogom

Teže od ispita je putovati u Zagreb na svaki ispit iz svih dijelova Hrvatske

Test i esej iz engleskog jezika na B razini Ivana iz Zadra, riješila je po njenom sudu zadovoljavajuće, pri tom ne imavši nikakvih problema u ispitu.

– Nije bilo teško, očekujem ocjenu 3 ili 4. Zadaci su bili kako sam i očekivala, prema prošlogodišnjim ispitima. Iako je bilo puno ljudi i slušni dio je prošao ok, sve se dobro čulo, komentirala je ova maturantica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar.

I dok na sam ispit nije imala zamjerku, za sistem polaganja ispita na jesenskom roku izrazila je negodovanje, iako se u pogledu toga ipak našla malo boljoj poziciji nego li brojne njene kolege.

– Stvarno je nezgodno što svi iz raznih dijelova Hrvatske moraju doći u Zagreb na jesenski rok. Mnogima je to vrlo nezgodno. Ja sam se snašla jer sam smještena kod rodbine, pa sam platila samo ispite i putne troskove, govori Zadranka Ivana.

Izdvojeni članak

NCVVO: Curenje engleskog nije izazvalo veću štetu, ali još nema odluke o priznavanju eseja

Sve se moglo uvježbati kroz ispite s prethodnih godina

Ispit na B razini engleskog danas je u Zagrebu polagao i Osječanin Kristijan. Ništa ni njega nije iznenadilo.

– Ispit nije bio težak i moglo se uvježbati prema ispitima od prethodnih godina. Više pripreme nije bilo potrebno, jer su zadaci bili istog tipa, sve se znalo.

Ipak ispit mi nije dobro prošao, nažalost, zbog tehničke pogreške, odnosno toga da nisam označio odgovore na listi. U tom smislu mi je velik problem što je ukinut zimski rok mature jer mi je dugo čekati godinu dana da ispravim svega jedan predmet, objašnjava Kristijan, učenik osječke Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića.

Ni on nije propustio komentirati odluku da jesenski rok mature, kandidati iz svih dijelova Hrvatske moraju polagati u Zagrebu. Na sreću i on se dobro snašao uslijed neočekivanih okolnosti.

– Kada sam prijavljivao maturu nisam znao da ću ju polagati u Zagrebu, ali uspio sam se nekako snaći sa smještajem pa sam platio samo put i polaganje ispita, iako stvarno ne shvaćam zašto ispite ne mogu polagati u Osijeku, pitao se na kraju Kristijan.