Pretraga

Zadaci s polaznim tekstom mučili su maturante na B razini Hrvatskog jer su bili neprecizni i nerazumljivi

A- A+

Hrvatski jezik osnovne razine, danas je pisalo oko 10.200 kandidata, a mi smo pronašli troje njih, koji su nam proanalizirali test. S obzirom da im taj ispit nije igrao preveliku ulogu za upis na fakultet, tako se i nisu previše uzbuđivali oko njega. No, ipak tvrde da je bilo nepreciznih, a svakako jako teških pitanja, koja su više sličila na A, nego na B razinu.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

S obzirom da je gradivo iz hrvatskog jezika jedno od najopsežnijih, tako su na ispitu iz ovog predmeta na državnoj maturi, moguća svakakva iznenađenja, a i sitničarenja. Prema iskazima troje maturanata koji su polagali B razinu Hrvatskog jezika, nisu se baš proslavili urađenim, a utjeha im može biti to da im za fakultete koje namjeravaju upisati, uspjeh iz ovog predmeta ne igra preveliku ulogu.

Izdvojeni članak

Višu razinu Hrvatskog maturanti rješavali ‘brzinom munje’: Književnost lagana i logična, gramatiku pogađali

Pa ova pitanja su više sličila na višu, nego na nižu razinu

Upravo radi toga što im hrvatski jezik nije bitan za upis na fakultete, a s druge strane obvezan je, maturanti koje smo kontaktirali su željeli manje trnovitim putem doći do prolaska pa su prijavili nižu razinu. Ipak, iznenadila ih je složenost tog testa.

– Ispit je bio neočekivano težak. Pripremao sam se danima po pola ure i mislio sam da će to biti dovoljno, ali ispit
je bio dosta teži nego prethodnih godina pa više nisam siguran.

Imao sam probleme s pitanjima temeljenim na polaznim tekstovima, jer su bila prilično neprecizna te je teško bilo konkretno odgovoriti na njih. Sve u svemu se uopće nije činilo da je test namijenjen za nižu, nego višu razinu. Srećom za faks mi je dovoljna trojka, a budući da sam i esej napisao za tu ocjenu, mislim da će na kraju ipaj biti happy end s Hrvatskim, govori nam Jakov iz Srednje škole Jure Kaštelan u Omišu, koji namjerava upisati pomorske elektrotehničke i informatičke tehnologije na Pomorskom fakultetu u Splitu.

Izdvojeni članak

Anketa: Nećete vjerovati koju ocjenu na eseju iz Hrvatskog jezika očejuje najviše pristupnika

Da su bili ‘opasni’ zadaci s polaznim tekstom, složila se i Jakovljeva kolegica iz Rijeke.

– Pošto planiram upisati medicinu u Rijeci, koja traži 0 % B razine hrvatskog jezika pa sam je zbog toga polagala. Upravo pričam s kolegama koji su polagali A razinu i zadovoljni su težinom ispita, no ja nisam. Zbilja nisam puno ponavljala budući da sam imala odlične ocjene iz hrvatskog sve četiri godine pa sam se pouzdala u znanje koje mi je tijekom njih prenijela moja gimnazijska profesorica. Ispit nije imao puno dvosmislenih pitanja, više onih koje nisam znala jer sam učeći preskakala detalje. Najgori su mi bili zadaci s polaznim tekstom, upravo radi tekstova koji su bili zahtjevni za razumijevanje. Vremena je bilo dovoljno, završila sam 10 minuta prije kraja, a stvarno ne znam koju ocjenu da očekujem, govori nam Vilma iz Prve riječke hrvatske gimnazije u Rijeci.

Komentirala je i okolnost da bi joj esej mogao popraviti ukupnu ocjenu.

– Esej mi je, neočekivano, bio jednostavniji od ispita, budući da je bilo zadano djelo hrvatskog realizma Posljednji Stipančići, utješno na kraju opisuje situaciju Vilma.

Izdvojeni članak

Na A razini eseja iz Hrvatskog jezika maturanti masovno pljuvali po obrazovnom sustavu

Za razliku od Jakova i Vilme, Doris je mučila faktografija

Treća naša sugovornica je bez pretjeranih uzbuđenja komentirala test. Nije joj bilo teško, premda se nije baš pripremala. Zbog manjka priprema očekivano joj je manjkalo faktografskog znanja, a na kraju svega očekuje trojku.

– Ispit je uglavnom bio lagan, ajmo reći da je prošao dobro. Trebalo je puno razmišljati, a ja iako se nisam baš pripremala za test, ali ipak mi je štošta iz srednje ostalo zapamćeno. Najviše su me mučila ona pitanja bez priloženih tekstova (književnost), jer nisam znala tko je napisao pojedini citat iz neke knjige ili pjesme odnosno iz koje je to pjesme ulomak, obrazlaže nam Doris, maturantica Ekonomsko – birotehničke škola Slavonski Brod.

Kad se prije dva dana pisala Matematika, mnoštvo je prigovora bilo upućeno na nedostatak vremena za izradu testa. Danas se na to nitko nije žalio. Bilo je otprilike po modulu ‘ili znaš ili ne znaš’.

– Imala sam dovoljno vremena za pisanje ispita, napisala sam ga u roku od 50 minuta. Za ispit se velim nisam baš pripremala, ali ipak mi je ostalo nešto od svih ovih godina u sjećanju pa se nadam se da ću dobiti trojku. Osobito kad se uzme u obzir i esej, koji je bio jako lagan, s jednostavnim smjernicama, radi čega se moglo svašta dobrog napisati. Test će mi najvjerojatnije pokvariti ukupni dojam, ali nema veze, nadam se da će sve skupa proći pozitivno, zaključuje Doris, koja namjerava upisati Pravni fakultet u Osijeku.

Na ovom linku možete pročitati analizu A razine, kao i ispuniti anketu s pitanjem koju ocjenu očekujete na testu iz Hrvatskog jezika.