Pretraga

Živio sam u Njemačkoj, ali mi je ipak ispit iz Njemačkog bio jako težak

A- A+

Oko 3.000 maturanata i ostalih kandidata, danas je polagalo obje razine Njemačkog jezika na državnoj maturi. Prije nego počnemo s analizom, iskazat ćemo nadu da velika većina njih, kao motiv za polaganje tog predmeta nije našla u odlasku u neku od zemalja njemačkog govornog područja. Ispit više razine trajao je maksimalno 180 minuta, dok se na osnovnoj razini test mogao pisati najviše 130 minuta. Na obje razine je ispit bio podijeljen na tri dijela.

Pronašli smo troje sugovornika, koji su polagali višu razinu Njemačkog jezika pa evo što su nam rekli. Jedan je doduše malo van konkurencije, budući da je živio u Njemčkoj pa se nije ni pripremao za ispit. Ipak, ostao je iznenađen težinom ispita.

Izdvojeni članak

Njemački na maturi: Keine probleme mit Essay, ali bilo ih je sa zadacima

Prošlo je dobro, ali bilo je teško

Leon je naš prvi sugovornik, koji je danas pisao ispit iz Njemačkog jezika na maturi. Odmah nam je priznao da je rođen i da je živio u Njemačkoj, ali da je ostao iznenađen težinom ispita na višoj razini.

– Ispit je prošao dobro, ali je bio jako težak. Rođen sam u Njemačkoj i znam njemački, tako da se nisam pripremao predhodnim ispitima. Unatoč tome, bilo je zadataka za mozgati, pošto se primjerice u zadacima višestrukog izbora, bili ponuđeni vrlo slični odgovori na pitanja. Tako da je trebalo pozorno čitati i pitanja i odgovore, jer su samo nijanse dijelile točan od netočnih odgovora. Pismeni dio odnosno esej bio mi je jako lagan, ukratko nam pojašnjava Leon, maturant Srednje škole Slunj.

Izdvojeni članak

Izvrsna prilika nezaposlenima: Njemačka traži skoro 700.000 radnika

Ipak se Leon trebao pripremiti jer druge sugovornice ispit i nije impresionirao težinom

S obzirom na životne okolnosti, možemo razumijeti da se Leon nije imao potrebu pripremati za ispit. Ipak, možda je trebao barem riješiti testove iz prethodnih godina, budući da naše druge sugovornice, težina Njemačkog jezika A razine i nije impresionirala.

– Ispit je bio lakši nego prijašnjih godina, što nas je sve iznenadilo. Očekivali smo mnogo teži ispit s kompleksnijim temama, a dočekale su nas neke bazične teme poput mode, džeparca, sporta… jedne godine su forsirali zaposlenost i cijeli taj vokabular i to nas je dosta obeshrabrilo, jer je ta matura bila dosta teška za riješiti, prve nam dojmove iskazuje Franka, maturantica XVI. gimnazije

Na testovima iz stranih jezika na maturi, nerijetko su se i prethodnih godina, pristupnici žalili da nešto nisu mogli čuti. I Franka je imala djelomičnih problema s tim, a i općenito joj je taj dio bio najteži. 

– U prvom smo zadatku slušnog dijela ispita dobili naslove teksrova i trebali ih povezati s tekstom. Bili su dosta dvosmisleni i imala sam problema s razumijevanjem jer su se sugovornici u nekim tekstovima dosta teško mogli čuti i još teže razumijeti, pojašnjava Franka. 

Poput kolege Leona, nije previše pripremala za ispit. No, čini se da je razlog tomu i veliko predznanje. 

– Pripremala sam se zadnja dva dana, jer mi matura iz njemačkog nije toliko bitna, budući da sam prilozila DSD diplomu na faksu. Pripremala sam se rješavajući stare mature i vađenjem nepoznatog vokabulara iz istih, što mi je uvelike pomoglo jer se vokabular zna ponavljati iz mature u maturu, što je i danas bio slučaj. Ponovila sam malo gramatiku i vokabular, a za esej se nisam pripremala, govori nam Franka, koja ima namjeru upisati germanistiku i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Izdvojeni članak

[Državna matura] Jedini problem ispita iz njemačkog bile nerazumljive snimke

Priznala je i da su u školi malo kasnili sa slušnim ispitom pa im je onda automatski oduzeto vrijeme za pisanje eseja. Ipak veli nam da je vremena za sve dijelove bilo dovoljno.   

S time se ne slaže Martina, koja poput Franke ne smatra da je ispit bio težak, ali bi joj pokoja minuta više dobrodošla. 

– Pa ispit sam po sebi nije bio težak, ali smatram da nije bilo dovoljno vremena za dio sa čitanjem. Taj dio mi je bio i najgori, baš iz tog razloga. Ispit slušanja je najbolje prošao jer je bilo dovoljno vremena za sve napraviti, a za ispit pisanja bi isto dobro došla pokoja minuta više.
Naporno je bilo to što čim završiš s jednim dijelom, odmah kreće drugi bez pauze, kratko viđenje ispita iz Njemačkog jezika nam daje Martina, koja je bila jedina pristupnica na ispitu iz ovog jezika u svojoj Poštanskoj i telekomunikacijskoj školi u Zagrebu. 

Očekuje da će dobiti četvorku iz ovog ispita.