Stiže ljeto za koje meteorolozi predviđaju visoke temperature. Mnogima je u tako nesnosnim vrućinama teško konzumirati tešku hranu. Ako ste ljubitelj pizze i nje se ne namjeravate odreći, mi vam donosimo recept za pizzu bez tijesta. Odlična je i za osobe koje pate od celijakije.
Glavna ‘zvijezda’ podloge za pizzu bez tijesta je cvjetača. Cvjetača ili karfiol prehrambena je biljka porodice Brassicaceae (krstašice ili kupusovke) koja se razvila kao jedna od brojnih podvrsti divljeg kupusa. Povrće je koje ima vrlo malo ugljikohidrata, gotovo uopće nema masti i vrlo je niskokalorično.
Evo kako pripremiti ovu ukusnu pizzu.
Sastojci (za podlogu dvije male pizze):
- 2 i pol šalice usitnjene cvjetače (možete ribežom usitniti)
- pola žličice sušenog bosiljka
- pola žličice sušenog origana
- pola žličice češnjaka u prahu
- četvrtina šalice ribanog sira
- 1 razmućeno jaje
Kao nadjev možete koristiti sastojke po želji: rajčica, sir, šunka, kulen, tuna, gljive i sl.
Priprema:
1. Usitnjenu cvjetaču stavite u posudu, pokrijte plastičnom folijom i izbušite na njoj nekoliko rupica. Prokuhajte u mikrovalnoj pećnici četiri minute (ili u kipućoj vodi 1 minutu). Zatim stavite cvjetaču u gusto cijedilo i žlicom istisnite višak tekućine. Da cvjetaču dodatno posušite, možete koristiti i papirnati ubrus.
2. Posušenoj cvjetači dodajte bosiljak, origano, češnjak u prahu i četvrtina šalice ribanog sira i dobro izmiješajte sastojke. Na kraju dodajte razmućeno jaje i opet izmiješajte sve sastojke.
3. Na papiru za pečenje oblikujte okruglu podlogu, otprilike 1 cm debljine. Podlogu pecite, ovisno o jačini pećnice, 15-20 minuta na 200 stupnjeva, sve dok ne poprimi zlaćanu boju.
4. Izvadite iz pećnice i na podlogu posložite nadjev koji najviše volite. Vratite pizzu na pet minuta u pećnicu da se sir i nadjev malo zapeku. Potom izvadite pizu i ostavite da se mrvicu ohladi da ju malo ohladi.