Hrvatska

[INA Pitalica] Rješenje mozgalice s kraljem i otrovnim bačvama

Objavljeno 15.04.2017 10:31 piše srednja.hr

Portal Srednja.hr i INA uz pomoć studentske udruge Mladi nadareni matematičari 'Marin Getaldić' organiziraju ciklus INA pitalica kroz koje tijekom školske godine nagrađujemo točne odgovore na matematička i logička pitanja. Prvu nagradu i poklon iznenađenja iz INA-e u 2017. osvaja Domagoj Kardum koji je prvi točno odgovorio na kraljevu mozgalicu.

[INA Pitalica] Rješenje mozgalice s kraljem i otrovnim bačvama

U suradnji s INA-om i Mladim nadarenim matematičarima Marinom Getaldićem objavljujemo mozgalice, a osobu koja nam prva pošalje točan odgovor nagrađujemo s poklonom iznenađenja. Prvi pobjednik u 2017. godini je Domagoj Kardum, a probajte sami riješiti mozgalicu prije nego što pročitate točan odgovor.

Pitalica: Kako da kralj otkrije koja je bačva otrovana?

Kralj neke zemlje dobio je 16 bačava vina za rođendan od rodbine. Međutim, zna da ga netko od njih želi otrovati kako bi mu preuzeo prijestolje, te je zato siguran da je točno jedna bačva vina otrovna. Otrov je poseban: osoba koja ga popije umire točno u ponoć tog dana.

Srećom, na raspolaganju su mu 4 kušača vina. U koliko najmanje dana može odrediti koja je bačva otrovna?

Odgovor

Numeriramo bačve brojevima od 1-16. Prvi dan svaki kušač isproba vino iz 8 bačava. Prvi kušač pije iz bačava 1-8, drugi 9-16, treći iz parnih bačava, a četvrti iz neparnih. Dva kušača umiru, dva prežive i ostaje nam mogućnost da je u jednoj od četiri bačve otrov. Prvi kušač koji je preživio isproba vino iz dvije bačve, drugi kušač iz druge dvije. Jedan od njih umre, jedan preživi. Ostaje mogućnost da je u jednoj od dvije bačve otrov. Kušač koji je jedini ostao živ proba vino iz jedne bačve. Ukoliko umre otrov je u bačvi iz koje je kušao vino, ukoliko preživi otrov je u drugoj bačvi.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.