Hrvatska

Ovaj je vikend završena Nacionalna konferencija savjeta mladih Republike Hrvatske koja se održala u Karlovcu. Konferencija je okupila gotovo stotinu sudionika iz više od 40 savjeta mladih diljem Hrvatske, a jedna od glavnih rasprava bila je licenciranje jedinica lokalne samouprave pogodnih za mlade. 

Nacionalna konferencija savjeta mladih: Želimo znati koji su gradovi dobri za mlade
Foto: PR

Nakon što je ranije najavljena Konferencija, mladi aktivisti su uz kvalitetno mentorstvo, mnoštvo gostiju te primjera dobre prakse iznjedrili brojne zaključke, a među njima se ističe inicijativa za uvođenje licenciranje jedinica lokalne samouprave koje su pogodne za mlade. Po uzoru na model koji se provodi u Sloveniji, 'Mladim prijazne občine' te slično metodi 'Grada prijatelja djece' želi se potaknuti gradove, općine i županije da s ciljem dobivanja licence dodatno unaprijede život mladih u lokalnoj sredini.

Nacionalna konferencija okupila je članove općinskih, gradskih i županijskih savjeta mladih iz Hrvatske. Među brojnim gostima konferencije bili su i partneri iz Nacionalne udruga djece i mladih Republike Francuske koji su održali predavanje primjera dobre prakse sustava savjeta mladih u Republici Francuskoj, a Ivana Maletić prezentirala je poziciju mladih u Europskoj uniji. 

Osim plenarnog dijela središnji program Nacionalne konferencije bilo je upravo održavanje radionice u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je imalo za cilj unaprijediti metodologiju izvještavanja o radu savjeta mladih i unaprijediti mogućnosti uspoređivanja, suradnje i prenošenje primjera dobre prakse između savjeta mladih.

Posebno treba izdvojiti gostovanje direktorice Instituta za mladinsko politoko Rozane Mužica koja je prezentirala model licenciranja općina za mlade u Sloveniji. Time se stvorio potreban okvir za promišljanje o kreiranju sličnog modela za Hrvatsku, a kao načelnik Ajdovščine sudjelovao je Tadej Beočanin koji je podijelio svoja iskustva napretka politika za mlade općine koja ima licencu.

Podsjetimo, Nacionalna konferencija savjeta mladih RH u organizaciji je Savjeta mladih Grada Karlovca i Grada Karlovca, Savjeta mladih Karlovačke županije i Karlovačke županije te Udruge gradova, a u partnerstvu s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Veleposlanstvom Republike Francuske, Nacionalnom udrugom mladih i djece Republike Francuske, Inštitutom za mladinsko politiku Republike Slovenije, Mrežom mladih Hrvatske i udrugom Izvan fokusa.

Nacionalna konferencija savjeta mladih: Želimo znati koji su gradovi dobri za mlade
Foto: PR

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.