Hrvatska

Ovakvo nas vrijeme očekuje za vikend i prvi maj

Objavljeno 27.04.2017 18:17 piše I. B.

S obzirom da su se ove godine karte za prvi maj posložile upravo onako kako većina ljudi priželjkuje, odnosno taj slobodni dan uspjet će se spojiti i pretvoriti u produženi vikend, vlada i veliki interes za vremensku prognozu, kako roštilji i ražnjevi ne bi eventualno pokisnuli. Ili kako mini trip ne bismo proveli u melankoliji uzrokavanoj kišnim vremenom. Stoga da vas odmah obradujemo, za prvi svibnja, očekuje nas suho vrijeme s najvišim dnevnim temperaturama od 15 do 21 stupanj. Barem prema prognozama vodećih stručnjaka, koje se katkada izjalove, jer čudni su putovi ciklona.  

Ovakvo nas vrijeme očekuje za vikend i prvi maj

Kako bismo vam što precizniju prognozu predočili, konzultirali smo Državni hidrometeorološki zavod (u daljnjem tekstu DHMZ), meteo-info.hr i popularne 'Norvežane' odnosno stranicu yr.no.

Zagreb dnevna temperatura 19 stupnjeva uz povremenu naoblaku

Prema podacima DHMZ-a, u Zagrebu će u ponedjeljak, baš na prvi će najviša dnevna temperatura biti 19 stupnjeva, kako tvrde i Norvežani.

Međutim, DHMZ ostavlja i malu mogućnost kiše, dok norveška stranica s vremenskim prognozama, takvu opciju ne navodi u svojim prognozama.

Stranica meteo-info.hr, poput stranice yr.no, ne prognozira kišu za prvi maj u glavnom hrvatskom gradu, a najviša dnevna temperatura očekuju da će u Zagrebu biti 21 Celzijev stupanj.

Za Zagreb sutra svi navedeni izvori predviđaju kišu, dok za vikend prognoze pokazuju da bi moglo biti oblačno, uz najviše dnevne temperature 14 stupnjeva u subotu te 15-16 stupnjeva u nedjelju.

Prognoza za Split, Rijeku, Osijek i Zadar

Splićani, kao i vjerujemo mnogobrojni gosti koji će za vikend pohoditi naš najveći grad na Jadranu, imaju razloga za zadovoljstvo. Naime, u večeri s petka na subotu, mogla bi naletiti kiša, ali je potom cijeli ostatak vikenda, kao i u ponedjeljak, isključivo sunčano vrijeme. 

Prema DHMZ-u te Norvežanima, najviše dnevne temperature u Splitu će biti u subotu (15 / 16 Celzijevih stupnjeva), u nedjelju 16-17, a u ponedjeljak 17. Meteo-info.hr i tu je nešto optimističniji pa predviđa najvišu dnevnu temperaturu u subotu 19 stupnjeva te u nedjelju i ponedjeljak 20 stupnjeva.  

U Zadru će vrijeme prema prognozama biti slično kao u Splitu. U večeri s petka na subotu, očekuje se nešto kiše, dok će najviše dnevne temperature u subotu, nedjelju i ponedjeljak biti 16 i 17 stupnjeva. Meteo-info.hr prognozira da će Zadar biti u nedjelju i ponedjeljak i topliji od Splita te da će najviše dnevne temperature dosezati i 21 stupanj.   

Prema DHMZ-u, u Rijeci postoji mogućnost za kratkotrajnu kišu u nedjelju i ponedjeljak, uz najviše dnevne temperature 15 i 16 stupnjeva. Iste najviše dnevne temperature predviđa i yr.no, s tim da oni prognoziraju mogućnost kiše samo za ponedjeljak. 

Meteo-info.hr pak predviđa mogućnost kiše u Rijeci u subotu, dok su nedjelja i ponedjeljak suhi, uz najviše dnevne temperature 17 u subotu, 17 u nedjelju i 19 u ponedjeljak. 

Od svih gradova, koje smo odlučili obraditi u ovoj analizi, za Osijek se najviše razlikuju prognoze. Tako DHMZ predviđa mogućnost kiše u subotu i nedjelju uz najviše dnevne temperature do 12 stupnjeva, uz odsustvo sunčanih perioda, dok je u ponedjeljak mogućnost kišnih oborina manja, uz sunčana razdoblja te najvišu dnevnu temperaturu od 17 stupnjeva.

Norvežani predviđaju za Osijek, kišu u subotu uz najvišu dnevnu temperaturu od 13 stupnjeva, dok su nedjelja i ponedjeljak suhi. Najviša dnevna temperatura u nedjelju u Osijeku će po njima biti 15 stupnjeva, a u ponedjeljak 18. 

Meteo-info.hr je i u ovom slučaju 'vedra strana prognoze', što im je ujedno i krilatica po kojoj su prepoznatljivi. Tako oni za Osijek predviđaju blagu naoblaku u subotu i ponedjeljak, dok je nedjelja isključivo sunčana. Po njima će u prijestolnici Slavonije u subotu biti najviša dnevna temperatura 16 Celzijevih stupnjeva, u nedjelju 18, a u ponedjeljak čak 21 stupanj. 

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.