Prije točno šest dana, bila je 76 godišnjica smrti, najistaknutije hrvatske operne dive Milke Trnine. Ona je krajem 19. i u prvoj polovoci 20. stoljeća, bila velika zvijezda glazbene scene Europe i Sjeverne Amerike. A prema brojnim inozemnim i domaćim izvorima, postoji teza da je osnivač brenda Milka, toliko bio očaran njenim glazbenim umijećem, da je zbog toga čokolade nazvao po našoj oprenoj pjevačici.
Milka Trnina rođena je u Vezišću u Općini Križ pokraj Ivanić-Grada te se školovala u Zagrebu i Beču, a prvi put je nastupila 1882. godine. Kao što smo prethodno spomenuli, pjevala je diljem Europe i Sjeverne Amerike, a neko je vrijeme predavala pjevanje u New Yorku.
Talijanski operni skladatelj Giacomo Puccini smatrao ju je najboljom izvođačicom njegove opere Tosca u cijelome svijetu, a na njeno umijeće, nije ostao imun niti švicarski tvorničar Carl Russ-Suchard.
On je naime bio zet Philippa Sucharda, odnosno osnivača tvrtke u kojoj se 1901. godine počela proizvoditi ‘Milka’, a prema nekolicini izvora, bio je toliko oduševljen Milkinim izvođenjem omiljenog skladatelja Riharda Wagnera, da je nagovorio Philippa da čokoladu nazove po hrvatskoj opernoj divi.
Međutim, kao i u slučaju brojnih drugih globalnih brendova, tako i s Milkom postoji više istina o njenom imenovanju.
Uz ovu da je dobila ime po Milki Trninoj, najglasnija je teza kako je ovaj slatki proizvod jednostavno imenovan spajanjem dviju riječi koje su u sastavu čokolade – mlijeko (njem. MILch) te KAkao.