Moda

Mnogi se u pubertetu muče s pojavljivanjem i tretiranjem prištića i akni, no izlaskom iz tog mnogima turbulentnog doba nekima i dalje ostaje boriti se s takvim kožnim napasnicima. Dok nekima tu i tamo iskoči pokoji prištić, drugi i u odrasloj dobi imaju zaista velikih problema s tenom. Otkrivamo koji su za to mogući razlozi.

Muke s prištićima: Zašto ih imaju i odrasli, a ne samo pubertetlije

Akne kod odraslih obično se pojavljuju kod žena u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama, iako ni mnogi muškarci na njih nisu imuni. Zbog čega je to tako, otkrivamo u tekstu.

Najčešće pate žene, no ni muškarci nisu imuni

Jedna je studija otkrila kako 40 posto žena u dvadesetim, 25 posto njih u tridesetima te 12 posto u četrdesetim godinama pate od kliničkih akni. One su jedna od uobičajenih bolesti globusa, a dok neki ljudi imaju prištiće, akne i mitesere po cijelom licu, prsima i leđima, drugima se tek tu i tamo pojavi neka mala upaljena izbočina na koži. Akne kod odraslih osoba obično se pojavljuju u vrijeme PMS-a i menstruacije, a najčešće je to oko čeljusti, kod onih s tamnijim tipom kože. Ipak, kao što smo već naglasili, postoje žene koje se s njima muče cijeli mjesec, a i dosta muškaraca koji se pate prištićima.

Iako hormonalni faktori igraju ključnu ulogu u njihovom pojavljivanju, i drugi faktori poput obiteljske povijesti, medikacije, make-upa i određenih proizvoda za njegu kose također mogu utjecati na kožu.

Androgeni su muški hormoni prisutni i kod muškaraca i kod žena, a povišene razine tih hormona pretjerano stimuliraju žlijezde koje izlučuju velike količine ulja, odnosno sebuma te povećani broj bakterije koja uzrokuje nastanak akni na koži.

Ponekad su potrebno hormonalni testovi

Fluktuacije u razinama hormona tijekom ovulacije, menstruacije, trudnoće ili menopause mogu čak biti uzrokovani određenim oralnim kontraceptivima. Neki tipovi njih pak mogu pomoći koži i spriječiti nastanak prištića, piše Business Insider.

Ukoliko postoje ostali simptomi poput neredovite mjesečnice te velik broj dlaka po licu i tijelu, potrebno je napraviti hormonalni test, koji će pomoći determinirati postoji li možda sindrom policističnih jajnika koji doprinosi problemu akni.

Možete ih naslijediti i genetski, ali i ublažiti problem

Akne su također genetički problem, pa je tako česta situacija da ako je roditelj imao problema s prištićima, slična sudbina može dopasti i dijete.

Sredstva za čišćenje lica, ovlaživači, make up i preparati za njegu kosu mogu negativno utjecati na kožu ukoliko se ne biraju pažljivo. Potražite proizvode bez ulja koji su označeni kao oni koji ne zatvaraju pore i pobrinite se da make up i sve ostale proizvode krajem dana temeljito isperete. Također, pokušajte izbjegavati proizvode za njegu kose s uljima, a umjesto njih odaberite proizvode bazirane na silikonima. Istiskivanje prištića može samo napraviti veće probleme poput ožiljaka i diskoloracije kože.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.