Jeste li znali

Među deset najučestalijih prezimena u Hrvatskoj, prema posljednjem popisu iz 2011. godine, tek dva (Horvat i Novak) nemaju nastavak -ić, -ović, -ević. Sva ostala, Kovačević, Babić, Marić, Jurić, Kovačić, Knežević, Vuković i Marković, kao što uočavate imaju navedene sufikse.  

Otkrijte što znače sufiksi -ić i -ović koje mnogi imamo u svojim prezimenima

Vjerojatno ste se nekada upitali, što ti nastavci predstavljaju. Odgovor je više nego očekivan, obzirom da je kod nas stoljećima vladao patrijarhat pa i krajem 18. stoljeća, kada je Jozefinskim patentom upisivanje prezimena postalo obvezujuće.    

Dakle, navedeni sufiksi -ić, -ović, -ević, kao i -inić su patronimski, što znači da tvore prezimena kao dodatak imenu oca ili njegova pretka. Primjerice Marko -> Marković ili Juro -> Jurić i tako dalje.

Preciznije, sufiks -ić bi upućivao na 'malo od', 'mlado od', nekada i isključivije 'mali sin od', a nastavak - ović, -ević upućuje na 'potomak od...'. Primjerice Petrić je mlado/mali od Petra, a Josipović je potomak od Josipa. U suštini konotacija tih sufiksa je gotovo identična.

No, ako ste mislili da je takav oblik nastanka prezimena karakterističan samo za Hrvatsku i nekolicinu ostalih zemalja u okruženju, prevarili ste se.

Samo ćemo izdvojiti primjer iz germanskih jezika gdje su prezimena sličnog postanka, poput Johan - son, Sven -son, Jan - sen.

Nisu nam niti matronimi strani
Unatoč tomu što kod nas dominiraju patronimi, istaknimo da nam niti matronimi (prezimena temeljena na imenu majke ili ženske osobe) nisu strani. Kao što vjerojatno znate, u mnogim dalmatinskim krajevima majka je bila u prošlosti, ali i danas središnja figura u obitelji. Stoga u tim krajevima imamo i niz prezimena, nastalih prema ženskom imenu, takozvanoj matronimici. Poput Marin, Lucin, Klarin...  

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.