Pretraga

Ovo je deset najboljih europskih tradicionalnih jela

A- A+

Kada se hvalimo sa stvarima koje imamo ponuditi strancima, redovno se spomene i bogata gastronomska ponuda. Slavonski kulen, dalmatinski pršut, maslinovo ulje, tartufi neki su od ‘konja koje za utrku imamo’. U tekstu donosimo deset najboljih europskih tradicionalnih jela, među kojima se našao i paški sir.

Foto: Wikipedia / Rakfisk pastrva

Kada putujete u pojedine zemlje, postoje kulinarski specijaliteti koji se jednostavno ne smiju ne kušati. Kod nas ih ima napretek, a neki od njih su slavonski kulen, dalmatinski pršut ili zagorski štrukli. No imaju što za ponuditi i drugi europski narodi. Business Insider donosi deset najboljih europskih tradicionalnih jela. Među njima je i paški sir.

Izdvojeni članak

Evo zašto slovenski gimnazijalci obožavaju ‘mastan burek’

Austrija – bečki odrezak

Ovo je najpoznatija šnicla svijeta, a sačinjava ga teleći odrezak, koji je tanko pohan. Poslužuje se najčešće uz pomfrit ili rižu.

Belgija – dagnje i pomfrit

Evo upravo smo spomenuli pomfrit, omiljeni prilog ljudi diljem svijeta, a oko toga odakle potiče, nikako se ne mogu dogovoriti Francuzi i Belgijanci.

No, bilo kako bilo, kombinacija pomfrita i dagnji potječe iz Belgije, a često se poslužuje u Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Dagnje se mogu skuhati na mnogo načina, a nakon toga se poslužuju s poznatim hrskavim prutićima od krumpira.

Hrvatska – paški sir

Često volimo ovako pjesničko-patriotski reći da je to najbolji sir na svijetu. No, bez obzira na subjektivne dojmove, očito nije promaknuo ni gurmanima Business Insidera.

Paški sir dobro je konzumirati uz dalmatinski pršut ili slavonski kulen.

Izdvojeni članak

Deset najboljih fast food specijaliteta na svijetu

Italija – pizza

Pizza je jelo nastalo u Napulju, a izvorna ‘Napolitana’ je hrskava te puna kvalitetnih sastojaka, kao što su svježe rajčice, Mozzarella i bosiljak.

Pravljenje pizze je u Italiji dovedeno na razinu umjetnosti pa se tako i pizza majstori smatraju umjetnicima.

Škotska – dimljeni losos na crnom kruhu

U posjeti Škotskoj, nemojte propustiti probati ovo jelo. Dakle Škoti ga poprskaju limunom i stave na crni kruh koji je premazan topljenim sirom ili maslacem.

Wales – Clarkova pita

Recept za ovu deliciju još uvijek je tajan, a sastojci koji idu u nju su meso, povrće i umak. Clarkove pite su nastale u velškom glavnom gradu Cardiffu.

Španjolska – pršut Jamon Iberico

Radi se od svinjskog buta i tradicionalno je španjolsko jelo. Poslužuje se uz čašu vina, hrskavi kruh te masline.

Izdvojeni članak

Fast food, short life – hrvatski tinejdžeri i loše navike

Slovenija – kranjska kobasica

I zapadni susjedi su dobili svog predstavnika na listi top 10 tradicionalnih europskih jela. Popularna kranjska kobasica, vrlo je popularna i u Hrvatskoj, a uz svinjetinu i slaninu, sadrži sol, papar, vodu i češnjak.

Nizozemska – marinirane haringe

Jelo se radi tako što se sirova haringa marinira u vinu, šećeru te začinskim biljkama, a zatim se stavi u tost te prekrije sitno sjeckanim lukom.

Norveška – pastrva Rakfisk

Pastrva se prvo nekoliko mjeseci posoljena fermentira, a zatim jede sirova uz luk i kiselo vrhnje. Ovo je tipično norveško jelo, koje ipak nije baš za svakoga, poput pizze.