Moda

Koliko ste puta čuli 'joj, na fejsu mi je ljepša nego uživo'? Djelomično je za to zaslužan Photoshop ili neke druge vrste alata za obradu fotografija. Iako vlada mišljenje kako su se alati za obradu fotografija razvili tek pojavom računala i digitalnih fotoaparata, to je netočno. Još tridesetih godina prošlog stoljeća postojale su tehnike retuširanja fotografija.

Photoshop 1930-ih: Možda je rođena s tim, a možda i nije!
George Hurrell/izvor: Fadedandblurred.com

Najpoznatiji fotograf tridesetih, slobodno možemo tvrditi tvorac holivudskog glamura, George Hurrell, poznat je po tehnici ručnog retuširanja fotografija. Karijeru je započeo kao slikar, a slikarstvo mu je uvelike pomoglo da razvije vještine i tehnike koje su mu koristile u retuširanju fotografija. Tehnike kojih se drugi nisu dosjetili, a koje su se kasnije proširile industrijom i evoluirale u one koje se koriste danas.

Nakon što bi uslikao fotografiju, pozadinsko svijetlo i kontrast mijenjali su se i podešavali pomoću kistova umočenih u izbjeljivač. Kasnije se to promijenilo i izumljen je Adamsov stroj za retuširanje, pomoću kojih se podešavalo pozadinsko svijetlo na negativu.

Photoshop 1930-ih: Možda je rođena s tim, a možda i nije!
Adams Retouching Machine/izvor: Modelmayhem.com

Nakon što je negativ fotografije bio tako obrađen, Hurrell bi proveo šest sati zaglađujući kožu, uklanjajući prištiće, bore i ostale nepravilnosti s lica poznatih osoba. Svaki negativ trljao je grafitnim prahom i kredama kako bi zagladio kožu, učinio da kosa modela izgleda svilenkasto, a trepavice dulje. Svoj uradak bi dovršavao običnom grafitnom olovkom. Na taj je način stvarano ono što danas nazivamo 'Holivudskim glamurom tridesetih'.

A da nekada ljudi nisu jednostavno bili ljepši, uvjerite se pomoću ovih fotografija.

Photoshop 1930-ih: Možda je rođena s tim, a možda i nije!
Na fotografiji: Joan Crawford/George Hurrell/izvor: Facebook
Photoshop 1930-ih: Možda je rođena s tim, a možda i nije!
George Hurrell/izvor: Pinterest

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.