Jeste li znali

Veliki indijski političar Mahatma Gandhi izborio se za neovisnost svoje zemlje nenasilnom revolucijom, unutar koje je pozivao svoje sugrađane na građanski neposluh, nekooperaciju s britanskim vlastima i slične metode pasivnog otpora. No, prije nego je postao predvodnik indijske borbe za neovisnost, Gandhi je studirao pravo u 'neprijateljskoj' prijestolnici Londonu.

Pogledajte kako se Mahatma Gandhi mudro obračunao s profesorom koji ga je mrzio na koledžu u Londonu

I tamo na University Collegeu of Londonu, Gandhi je bio vrlo uspješan student te uspio diplomirati u roku tri godine, ali je imao profesora Petersa, koji ga je prezirao i stalno pokušavao isprovocirati.   

Mada su internetski izvori podijeljeni oko toga jesu li svi ovi dijalozi između Gandhija i Petersa istiniti, svakako su interesantni i poučni te svjedoče o velikoj mudrosti koja je odlikovala vođu borbe za neovisnost Indije.

Pročitajte obračune na relaciji Gandhi i Peters:

Kada je Mahatma Gandhi studirao pravo UCL-u, imao je profesora čije je prezime Peters, koji je osećao animozitet prema Gandhiju, i zato Gandhi nikada nije spustio glavu pred njegovim (profesorovim) 'argumentima' koji su bili veoma česti!

Jednog dana, gospodin Peters je ručao u menzi fakulteta i Gandhi je došao sa svojom tacnom i sjeo pored profesora. Profesor je u svojoj aroganciji rekao:

- Gospodine Gandhi, vi ne razumijete... svinja i ptica ne sjede zajedno kada jedu - na šta mu je Gandhi odgovorio:

- Ne brinite, profesore, ja ću odletjeti - i otišao je sjesti za drugi stol.

Gospodin Peters, zelen od bijesa, odlučuje se osvetiti na sljedećem testu, ali Gandhi je ponovno briljantno reagirao i odgovorio na sva pitanja. Zatim mu gospodin Peters postavlja sledeće pitanje:

- Gospodine Gandhi, ako hodate ulicom i nađete paket u kome je vreća mudrosti i torba u kojoj je novac, što ćete od toga uzeti?

Bez ustezanja, Gandhi je odgovorio:

- Paket sa novcem, naravno.

Gospodin Peters, nasmijavši se, reče:

- A ja bih, na tvom mjestu, prije uzeo onu vreću u kojoj je mudrost.

- Svaki čovek uzima ono što nema - odgovorio je Gandhi ravnodušno.

Gospodin Peters, već histeričan, napiše na ispitnom listu riječ 'idiot' i da ga Ghandiju.

Gandhi uzima ispitni list i sjedne. Nekoliko minuta kasnije, Gandhi dolazi do profesora i veli:

- Gospodine Peters, vi ste potpisali test, ali mi niste dali ocjenu.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.