Korak do posla

Ako ste se u bilo kojem trenutku zasitili ugostiteljskih objekata u kojima vas poslužuje neljubazno osoblje ili vam je jednostavno dosta obilaženja jednoličnih kafića po gradu, priča o ovome zasigurno će vas oduševiti. Buba bar, naziv je prvog kafića u Hrvatskoj u kojemu će vas posluživati osobe s Downovim sindromom, a kako bi uspješno dovršili isplanirane radove u ovom jedinstvenom kafiću, vinkovačka Udruga Bubamara prije nekoliko dana pokrenula je i crowdfunding kampanju.

Buba bar je novo 'it' mjesto za popiti posebnu kavu u gradu: Evo i zašto
Foto: Youtube, screenshot

Budući da su statistike u korist zaposlenih osoba s invaliditetom u Hrvatskoj itekako poražavajuće, Buba bar u Vinkovcima postati će mjesto u kojemu će upravo osobe s invaliditetom ostvariti svoje osnovno pravo, ono na rad. U projekt Udruge koja već dugih niz godina okuplja ljude s invaliditetom iz cijelog prostora Vukovarsko-srijemske županije uključila se i Gradska uprava pa je vrijednim Bubamarcima ustupila prostor od 500 četvornih metara, a u svega nekoliko dana kampanje na platformi Indiegogo uspjeli su skupiti 12.784 dolara od predviđenih 10.000 dolara.  

Omogućena dodatna radna mjesta

Pet Bubamaraca, Alen, Domagoj, Dario, Ivana i Marija već su osigurali svoje radno mjesto u budućem baru, no zbog hvalevrijedne kampanje koja je u potpunosti zaživjela među velikodušnim donatorima, u rad kafića uključiti će još njih pet. I dok svi iz Udruge željno iščekuju završetak radova u Buba baru, budući konobari već pažljivo obavljaju praksu kako bi što bolje obavljali svoj posao na radnome mjestu. 

- Ja ću posluživati ljude, ja ću biti uzoran radnik. Veseli me i volim da radim, a ne da kući budem i da se dosađujem, a novac koji zaslužim koristiti će mi za izlaske u grad, odjeću i obuću, kazao je Dario koji se baš poput svih svojih kolega raduje što će se napokon osjećati korisnim. 

Mali crni Ford

Marija kaže kako će trebati puno truda i suza, no svi zajedno vjeruju kako će biti vrijedni i kako će kvalitetno obavljati svoj posao. Neki poput Ivane već imaju planove u što će uložiti svoj prvi zarađeni novac.

- Kupit ću auto. Mali, crni Ford, kazala je simpatična Vukovarčanka. 

Otvorenje ovog jedinstvenog kafića po mnogočemu će biti posebno. Osim što je otvorena mogućnost osobama s invaliditetom da pokažu ono što znaju, mogu i žele, s druge pak strane, gosti Buba bara imati će priliku upoznati se s toplim ljudima čiji osmijeh, unatoč životnim okolnostima nikada ne silazi s lica. 

- Naša je misija poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom, te potaknuti društvo da osobe s invaliditetom prihvati kao svoje ravnopravne članove. Želimo da Buba Bar probije led, i da uskoro svaki grad u Hrvatskoj ima svoj Buba Bar. Želimo mladima s invaliditetom pružiti priliku da žive život kao i svi ostali ljudi. Želimo da budu u mogućnosti raditi, stoji na stranicama crowdfunding kampanje Indiegogo.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.