Korak do posla

Deset najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj za ljude s fakultetom

Objavljeno 23.04.2017 13:38 piše Ivan Božić

Prošli smo tjedan objavili tekst, u kojem smo prema aktualnim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (koji se mijenjaju na dnevnoj bazi nap. a.) naveli deset najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj. Ti se podaci formiraju prema iskazanim potrebama poslodavaca, koji dakle na burzi traže djelatnike.

Deset najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj za ljude s fakultetom

Od deset najtraženijih zanimanja, dominiraju ona ugostiteljska, što je nimalo iznenađujuće, obzirom na okolnost da se u turističkim krugovima Uskrs označava kao pravi početak sezone.

Među tih deset zanimanja, za tek jedno treba visoka stručna odnosno za diplomiranog ekonomista. 

No, mi smo odlučili provjeriti u HZZ-u, kojih je pak deset najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj za visokoobrazovane. 

Ponovit ćemo da se ti podaci formiraju prema potrebama poslodavaca odnosno broju oglasa za svako pojedino zanimanje. 

S burze su nam dali podatke za ožujak.  

Oni otkrivaju da je, ponovno očekivano, traženo najviše diplomiranih ekonomista i to čak 529. Inače, ljudi s diplomom ekonomije na tržištu rada fluktuiraju unutar zakona velikih brojeva, prema kojem ih se puno traži, ali puno diplomiranih ekonomista i gubi posao. 

Zanimljivo je drugo najtraženije zanimanje za visokoobrazovane. Radi se naime, o doktorima medicine, kojih se tijekom ožujka tražilo 261

Na trećem su se mjestu našli ponovno stručnjaci jednog zanimanja koje se percipira učestalim na tržištu rada i to češće u ovoj rubrici 'nezaposleni'. Riječ je o diplomiranim pravnicima, kojih se u ožujku tražilo 190.  

Pogledajte sada cjelovitu listu deset najtraženijih zanimanja za visokoobrazovane u Hrvatskoj prema potrebama poslodavaca u ožujku 2017.: 

1. diplomirani ekonomist - 529

2. doktor medicine - 261

3. diplomirani pravnik - 190

4. diplomirani građevinski inženjer - 113

5. profesor matematike - 77

6. agronom - 73

7. učitelj, osnovna škola - 72

8. diplomirani inženjer - 71

9. profesor glazbenih predmeta, srednja škola - 66

10. diplomirani strojarski inženjer - 65


U kontekstu teme, Hrvatski zavod za zapošljavanje nas upozorava još na neke detalje. Naime, HZZ na godišnjoj razini izrađuje Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja, koje imaju kvalitativni karakter – preporuča se povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim programima obrazovanja, ali se ono ne određuje brojčano. Tekst s navedenim Preporukama smo već prethodno objavili pa ga zainteresirani mogu pronaći na ovoj poveznici

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.