Korak do posla

HZZ ukinuo suludi uvjet za stjecanje prava na stručno osposobljavanje

Objavljeno 02.03.2017 17:40 piše Martina Gelenčir

U Banskim dvorima jučer su predstavljeni novi uvjeti i načini korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja. Među njima je i stručno osposobljavanje za rad. I dok je većina novih uvjeta svima jasna, nejasno je ostalo pitanje: vrijedi li i dalje tzv. 'pravilo četvrtog mjeseca nezaposlenosti'? Naime, da bi ostvarile pravo na SOR, osobe su u evidenciji nezaposlenih morale biti najmanje 30 dana, a najviše do 4 mjeseca. Nakon toga su morale čekati 6. mjesec nezaposlenosti i status trajno nezaposlenih, da bi ponovno mogle podnijeti zahtjev za korištenje mjere. To pravilo od danas više se ne primjenjuje.

HZZ ukinuo suludi uvjet za stjecanje prava na stručno osposobljavanje
Foto: Srednja.hr

Redefiniranjem mjera HZZ-a prošlog ljeta uvedeni su novi uvjeti ostvarivanja prava na stručno osposobljavanje za rad. 

- Mjera stručno osposobljavanje provodi se u okviru dva projekta: Provedba aktivne politike zapošljavanja za mlade i Provedba aktivne politike zapošljavanja za dugotrajno nezaposlene mlade. Prvi projekt uključuje ciljanu skupinu Mlade nezaposlene osobe u dobi 15-29 godina, u registriranoj nezaposlenosti najviše do 4 mjeseca (što se procjenjuje danom prijave na mirovinsko osiguranje tj. u trenutku odobrenja zahtjeva te početka sama mjere također), a drugi projekt Mladi do 25 godina u evidenciji dulje od 6 mjeseci te mladi do 29 godina u evidenciji dulje od 12 mjeseci, kazali su nam u srpnju iz HZZ-a. 

Upravo je ova odrednica išla na štetu mnogima. Naime HZZ-u je trebalo dosta vremena da ocjeni sve zahtjeve, pa su mnogi ulazili u 4. mjesec nezaposlenosti i do 6. mjeseca dok ponovo ne stječu pravo na SOR, mogli su samo bespomoćno sjediti kod kuće i brinuti od čega će preživjeti još jedan mjesec. Jedan takav primjer je i mlada diplomantica Martina, čiju smo priču nedavno objavili. Osobe koje je ovo pravilo mučilo, konačno mogu odahnuti, jer ono više ne vrijedi, kako su nam danas potvrdili iz HZZ-a. 

- Mjeru stručnog osposobljavanja mogu koristiti nezaposlene osobe do navršenih 30 godina života koje nemaju više od 12 mjeseci staža u zvanju za koje su se obrazovale te su prijavljene u evidenciju nezaposlenih 30 dana. Slijedom navedenog, rok od 4 mjeseca koji navodite u upitu ne postoji, kazali su nam iz HZZ-a. 

Koje još promjene vezane uz stručno osposobljavanje očekuju korisnike i potencijalne korisnike mjere, možete vidjeti ovdje.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.