Korak do posla

Najtraženija zanimanja u Hrvatskoj tijekom 2015. godine

Objavljeno 05.01.2016 17:36 piše I. B.

Najposjećeniji oglasnik za poslove u Hrvatskoj MojPosao, objavio je godišnji izvještaj o aktivnostima poslodavaca i posloprimaca, koji između ostaloga sadrži podatke o najtraženijim zanimanjima. Konobari, prodavači i kuhari, frizeri, knjigovođe, administratori, vozači kamiona te komercijalisti, neka su od njih. Treba reći da se većina traženih zanimanja preklapa s izvještajima i stanjem na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, uz iznimku primjerice vozača kamiona.  

Najtraženija zanimanja u Hrvatskoj tijekom 2015. godine
Foto: MojPosao

MojPosao objavio je godišnji izvještaj u kojem između ostaloga navode i koja su se to zanimanja na njihovom portalu najviše tražila u 2015. Dominirali su konobari, kuhari, prodajni predstavnici, frizeri, knjigovođe, administratori, vozači kamiona te komercijalisti.

U kategoriji prodaja(trgovina) najveća ponuda i potražnja

Osvrnemo li se na mjesečne pokazatelje Hrvatskog zavoda zapošljavanja, uočavamo niz podudarnosti, što nije neočekivano.

Primjerice potražnja (broj profila) zabilježena je u kategorijama:

- Prodaja (Trgovina) - 30% životopisa

- Administrativna zanimanja - 20% životopisa

- Turizam i ugostiteljstvo - 18% životopisa

Najtraženija zanimanja u Hrvatskoj tijekom 2015. godine
Prema stručnoj spremi, ovako su raspoređena najtraženija zanimanja na portalu MojPosao

Kada je pak riječ o ponudi radnih mjesta od strane poslodavaca, dominirale su:

- Prodaja (Trgovina) - 18% oglasa

- Turizam i ugostiteljstvo - 18% oglasa

- Proizvodnja i zanatske usluge - 13% oglasa.

Visokoobrazovanih se više traži nego što ih ima na tržištu rada

Tijekom 2015. godine poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom odnosno u 50% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj.

S druge strane, 56% posloprimaca je u svojim životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu.

Zaposlenike s višom stručnom spremom tražilo se u 21% oglasa, dok isti stupanj obrazovanja je u svojim životopisima navelo 7% tražitelja posla. U 34% oglasa kao uvjet je bila navedena visoka stručna sprema, a isto je u svojim životopisima navelo 17% tražitelja posla.

No primjećen je i nesrazmjer u ponudi poslova i raspoloživosti visokoobrazovanog kadra.

- Primjećujemo pozitivna kretanja na tržištu rada, ponuda oglasa je značajno veća nego što bi se to moglo zaključiti iz godišnjeg rasta BDP-a. Jedan dio se odnosi na fluktuaciju i iznimno veliki rast ponude iz inozemstva. Dok god ponuda srednje stručne spreme odgovara potražnji, još uvijek postoji puno veća potreba za višom i visokom stručnom spremom nego što je ponuđeno u našoj bazi profila, komentirao je Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

Postoje nerazmjeri i kod pojedinih zanimanja. Najtraženija su kod srednje stručne spreme ostala ista, dok kod visoke stručne spreme su ekonomisti na prvom mjestu, a pojavila se povećana potreba za građevinskim inženjerima. 

Najčešći uvjet u oglasu: napredni engleski i radno iskustvo od 2 godine i 6 mjeseci

U gotovo pola objavljenih oglasa (49 posto) tražilo se poznavanje stranog jezika. U najvećem broju se tražilo napredno znanje engleskog jezika (54% oglasa), a osnovno poznavanje engleskog jezika tražilo se u 19% oglasa.

Ostali jezici su manje zastupljeni, a primjerice osnovno poznavanje njemačkog je 22 posto posloprimaca navelo u svome oglasu.

Napredni engleski jezik poznaje barem po profilu 38 posto posloprimaca, dok ih 23% svoje poznavanje engleskog smatra profesionalnim. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi 19% tražitelja posla.

U skoro trećini oglasa (31%) tražilo se poznavanje rada na računalu, i to većinom poznavanje rada u Wordu i Excelu.

U polovici oglasa tražilo se radno iskustvo (52%) i to prosječno 2 godine i 6 mjeseci.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.