Korak do posla

Velik broj nezaposlenih nije svjestan kako na raspolaganju ima mogućnost korištenja mjere aktivne politike zapošljavanja pod nazivom obrazovanje nezaposlenih osoba. Pomoću ove mjere polaznici se mogu uključiti u programe osposobljavanja, prekvalifikacije ili usavršavanja, i time svoje kompetencije prilagoditi potrebama tržišta rada i povećati svoju zapošljivost. Evo što sve trebate znati o ovoj mjeri.

Nezaposleni, pozor: Besplatno se usavršite i za to vrijeme primajte plaću

Jedna od devet mjera aktivne politike zapošljavanja koju provodi Ministarstvo rada jest i obrazovanje nezaposlenih osoba. Cilj je mjere povećati zapošljivost takvih osoba, te smanjiti nesrazmjer ponude i potražnje na svim razinama tržišta rada. Nezaposlene se osobe uključuju u programe osposobljavanja, prekvalifikacije ili stručnog usavršavanja obrazovnim ustanovama koje se biraju temeljem javne nabave.

Tko sve može koristiti mjeru? 

Osobe koje shvate da im nikako ne uspijeva pronaći posao mogu same zatražiti uključivanje u program obrazovanja, a nezaposlena osoba može biti uključena u obrazovanje ukoliko je obrazovni program sukladan utvrđenim potrebama tržišta rada i psihofizičkim mogućnostima te osobe. 

Osobe sa završenom osnovnom školom uključuju se u programe osposobljavanja u kojima stječu praktične vještine (npr. pomoćni kuhar), dok se u prekvalifikaciju uključuju osobe s najmanje završenom trogodišnjom razinom obrazovanja, jer je riječ o stjecanju novog zanimanja (npr. kuhar). Programi specijalističkih usavršavanja su specijalizirani programi obrazovanja unutar struke (npr. kuhar nacionalnih jela).

Planovi obrazovnih programa ovise o potrebama lokalnog tržišta rada i stanju u evidenciji nezaposlenih. Osoba koja je uključena u neki oblik obrazovanja ne briše se za vrijeme trajanja istog iz evidencije nezaposlenih.

Naknada i putni troškovi 

Prosječno trajanje ove mjere je šest mjeseci, a svi troškovi obrazovanja u potpunosti su podmireni. Svaki korisnik ove mjere ima pravo na novčanu pomoć u visini 50 posto minimalne plaće umanjene za obvezna osiguranja. Osim toga, polazniku su plaćeni i troškovi prijevoza, a u iznosu od najviše 1.200 kuna. 

Polaznik sa Zavodom sklapa ugovor i obavezan je redovito pohađati nastavu i položiti ispit, te po završetku obrazovanja mora prihvatiti ponuđeno zaposlenje. 

Više o novostima u mjeri stručno osposobljavanje za rad saznajte ovdje, a sve o mjerama potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje možete pročitati na linku. Od ovog je tjedna aktivan i portal Mjere.hr, na kojemu se možete informirati o svih devet mjera aktivne politike zapošljavanja.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.