Kreativni nered

Andriana Kupanovac, učenica 4. razreda Medicinske škole Osijek, pobijedila je na Državnom natjecanju učenika zdravstvenih škola RH u programu medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar. S najboljom mladom medicinskom sestrom u državi popričali smo o njenom uspjehu, planovima i budućnosti u struci. 

Državna prvakinja medicinskih škola: Mladi ne odlaze po brda novca, nego po poštovanje
foto: Medicinska škola Osijek

Andriana je na državnom natjecanju od mogućih 100 prikupila, najviše, 89 bodova.

- Za mene je to jedan veliki korak naprijed. Ovo je samo potvrda da ako se dovoljno trudimo i radimo uistinu možemo postići visoke rezultate. Smatram da će mi ovaj rezultat biti veliki poticaj kako sada tako i u budućem školovanju, rekla nam je Andriana.

Uspjeh joj, kaže, nije pao s neba.

- Same pripreme praktički su trajale 2 mjeseca, kako teorijske tako i praktične. Sa svojom mentoricom Majom Rakin i ostalim sestrama u kabinetima smo prolazili vještine po postupnicima koje je trebalo uvježbavati. Dolazila sam prije nastave, ostajala kasnije, ispričala je.

Struku ne napušta, Hrvatsku možda

Poput većine djevojaka i mladića koje se odluče baviti odgovornim i plemenitim poslom medicinske sestre/tehničara i Andriana kao osnovni motiv navodi želju da pomogne ljudima, ali joj je pri odabiru zanimanja važna bila i kvaliteta nastave u školi.

- Upoznala sam dosta osoba koje su završile za medicinsku sestru/tehničara opće njege u Medicinskoj školi Osijek, vrlo su zadovoljne stečenim znanjem i vještinama, kaže nam Andriana, i dodaje da još nije odlučila hoće li upisati fakultet sestrinstva, ali struku sigurno neće napustiti.

Andrianinom pobjedom naslov državne prvakinje otišao je u Slavoniju, iz koje svakoga dana, busevi i vlakovi odvoze mlade ljude, često medicinske struke, u potragu za boljim životom u inozemstvu. O odlasku iz zemlje, priznaje, razmišlja i Andriana.

- Istina je da mnoštvo mladih odlazi van zemlje, svi oni traže priliku u kojoj će moći ostvariti neke životne ciljeve o kojima su u Hrvatskoj mogli samo sanjati. Mislim da velika većina vani ne očekuje 'brdo' novaca, već samo da ih se cijeni i poštuje te da njihov posao bude plaćen onoliko koliko uistinu vrijedi. I ja razmišljam o odlasku van, ali planiram ovdje upisati i završiti fakultet, pa tko zna možda se nešto do tada i promjeni. Ostaje nada u bolje sutra, poručila je svima.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.