Kreativni nered

Udruga Roda prošle je godine pokrenula hvalevrijedan projekt ma#me koji radi na osnaživanju zatvorenica za roditeljsku ulogu i uključivanje na tržište rada. Prijedlog projekta 'Rešetke nisu prepreke' nagrađen je kao najbolja društvena inovacija, a ideja je bila da zatvorenice majke i studenti dizajna zajedno osmisle proizvode namjenjene trudnicama, dojiljama i maloj djeci. Zamišljeno je da se predmeti izrađuju u Kaznionici u Požegi, a dobit bi išla u poseban fond za financiranje putovanja djece u posjet majkama

U 2012. godini 18 000 djece imalo je jednog ili oba roditelja u zatvoru, a njihovo odsustvo, poglavito majki, dovodi do raskola u obitelji. Većina djece izolirana su od jedine ženske kaznionice u Hrvatskoj i udruga Roda nastoji osmisliti plan trajnog sufinanciranja troškova putovanja.

Društveno poduzetništvo kao pomoć obiteljima

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a iako će se troškovi putovanja djecu u posjet majkama financirati do kraja 2015., udruga Roditelji u akciji trudi se pronaći trajno rješenje problema.

- Mislimo da se razvojem gospodarskih djelatnosti u toj kaznionici i kroz društveno poduzetništvo može pomoći ovim obiteljima. Uvjereni smo da bi građani kupovali proizvode izrađene u zatvorima, a to je potvrdilo i istraživanje IPSOS Pulsa provedeno u prosincu, 2014.godine, rekla je Ivana Zanze, izvršna direktorica udruge Roda.

Održana radionica u Požegi

Kako bi proizvodi bili atraktivni i kako bi ih ljudi kupovali zato što su im korisni, a ne iz samilosti, udruga se obratila studentima dizajna na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu.

Nedavno je u Požegi održana radionica u kojoj su zatvorenice zajedno sa studenticama osmislile osam proizvoda koje do kraja godine planiraju plasirati na tržište. Do tada će udruga s Ministarstvom pravosuđa dogovoriti pravni okvir suradnje i pokušati pronaći sredstva za kupovinu materijala te edukaciju zatvorenica i osoblja.

- Sudjelovanje na radionici bilo mi je jedinstveno iskustvo budući da do sada nikad nisam sudjelovala u nekoj radionici zatvorenoga tipa. Isti osjećaj koji me nagnao da se prijavim na radionicu vodio me kroz cijeli njezin tijek, a to je povezanost sa ženama koje se nalaze u zatvoru, a imaju malu djecu, budući da sam i sama majka. Ponosna sam na svojih 11 kolegica koje su, iako nisu iskusile čari roditeljstva, bile iznimno senzibilizirane za ovaj projekt, komentirala je studentica dizajna Iva Udovičić.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.