Ravnice

Udruga Protok organizirala je akciju u Zagrebu i posadila stablo povodom Dana planete zemlje. Cilj njihovog djelovanja je podići kvalitetu prostora u kojem žive pa planiraju saditi voćke na javnim površinama, uzgajati zdravu hranu i slične aktivnosti. Osim toga, kako bi potaknuli društvo na ekoaktivizam i razvoj volonterstva na području zaštite prirode i okoliša prošlu su nedjelju čistili i Rakov Potok, a sve to samo je početak njihovih aktivnosti.

Povodom Dana planete zemlje udruga Protok iz Zagreba organizirala je sadnju drveta i tako podržala globalnu akciju kojom se želi povećati svijest o ljudskom djelovanju koje svakodnevno nanosi štetu svjetskim šumama, plučima planeta naše Zemlje.

Kako bi odali zahvalnost i barem malo vratili ono što smo si uništili, odlučili su jedan dječiji park na Ravnicama obogatiti paulovnijom, kineskim drvetom lijepih cvjetova. Karakteristika ovog neobičnog drveta je i da jako brzo raste pa će u njegovom hladu, već za koju godinu, moći uživati svi ljudi dobre volje.

Od gradskog ureda dobili uputu što smiju saditi

- Zahvaljujući Mjesnom odboru maksimirskih naselja, koji nam je pomogao u pregovorima s Gradom, i gospodinu Stanku Perjanu, koji nam je velikodušno poklonio sadnicu, uspjeli smo dogovoriti sadnju drveta paulovnije. Ovo je samo početak naših hortikulturnih aktivnosti. U budućnosti nam je cilj raditi na projektima koji će poticati veću bioraznolikost na gradskim površinama kako bi podigli i nadopunili krajobraznu arhitekturu Grada Zagreba, objasnio nam je potpredsjednik udruge Protok Domagoj Štrković.

Za službenu dozvolu morali su kontaktirati gradski Ured za zelenilo, od kojeg su dobili i strogu uputu da moraju posaditi brzorastuće kinesko drvo paulovnije.

Plan im je saditi voćke u zagrebačkim parkovima

-Mislim da smo odabrali dobar trenutak i inače ne bi bilo tako lako dobiti odobrenje od Grada. Međutim, s obzirom na to kako se na današnji dan i širom svijeta sade stabla jednostavno nas nisu mogli odbiti, Sanja Kapetanovi, članica izvršnog odbora, nam je u kratko objasnila taktiku.

Svojim hortikulturnim akcijama žele uljepšati postojeću arhitekturu. Plan im je posaditi voćku u svakom zagrebačkom parku zaštićenom od prometa. Ako se uspiju dogovoriti s nadležnim institucijama, sadit će kruške, trešnje, višnje i slično voće za koje nije potrebno proljetno obrezivanje.

- Takvi se projekti provode u nekoliko svjetskih metropola. Ciljana skupina su im djeca, koja tako uče o vrtlarstvu i prepoznavanju voća i drugih biljaka. Ali koristi imaju i druge dobne skupine, jer boravak na otvorenom prostoru dokazano ima povoljne zdravstvene učinke za sve ljude, zaključila je Sanja.

Cilj im je educirati i potaknuti mlade na brigu o prirodi
Osnovni ciljevi Udruge „Protok“ – građani za održivi razvoj usmjereni su na ekoaktivizam i razvoj volonterstva na području zaštite prirode i okoliša te promociju održivog razvoja. Osim djelatnosti hortikulture organiziraju sanacije divljih odlagališta otpada, poticanje eksperimentalnih uzgoja i proizvodnja zdrave hrane, audiovizualne manifestacije te valorizacija zapuštenih kulturnih ili prirodnih spomenika.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.