Svijet

U roditeljskom domu, uvijek je pun der Kühlschrank, a rublje i posuđe oprani. Ta komocija, ali i sigurnost na koju su mladi u Lijepoj našoj naviknuti uvjetuje još jedan neslavni rekord za Hrvate - na čelu smo Europske unije po broju onih, koji od punoljetnosti do 34 godine ostaju živjeti s roditeljima. Čak 70,3 posto je takvih u Hrvatskoj.       

[FOTO] Nijemci nam se rugaju na službenoj stranici svoje Vlade
izvor: Pinterest

Kad bismo primijenili taj postotak na posljednji popis stanovništa, to bi značilo da u Hrvatskoj od 845.343 osoba u dobi između 20 do 34 godine, njih čak 594.276 živi s roditeljima do 34. godine.    

Dugo je Italija bila pojam zemlje, u kojoj mladi dugo ostaju živjeti s roditeljima pa je u kontekstu te priče nastao diljem Europe poznati pojam 'Mammoni' ili u prijevodu mamini sinovi. No, obzirom na najnovije pokazatelje, možda ubuduće izdominira upravo pojam 'mamini sinovi'.

Neki će reći da stanje baš i nije tako alarmantno, nego da mnogi mladi u Hrvatskoj jednostavno ne prijavljuju boravište ili prebivalište kada odsele iz roditeljskog doma, budući da smatraju kako su kontrole adresa rijetke te se ne žele upuštati u dodatne muke po birokraciji.

No, uzmemo li taj argument kao djelomično opravdan, ne možemo ne pomisliti kako vjerojatno u Bugarskoj ili Rumunjskoj provjere valjanosti boravišta i prebivališta pojedinca nisu ništa ažurnije nego li kod nas. Pa eto, ipak ispada da su manji 'mamini sinovi' nego mi.

Naravno ne možemo zanemariti činjenicu da su nam uvjeti za osamostaljenje iz roditeljskog doma idealni. Daleko je od toga. Ipak, u ovom kontekstu svakako valja istaknuti da i u ostatku EU-a mladi imaju lošiji start od svojih roditelja, ali da u prosjeku 47,9 posto njih ostaje živjeti u roditeljskom domu do 34. godine. Naš prosjek je, ponovimo 70,3 %!

I sada dolazimo do naslova odnosno toga da nam se Nijemci rugaju na službenoj Facebook stranici svoje vlade. Opisujući nezadovoljstvo i vlastitim 'klincima' odnosno duljinom njihova boravka u 'hotelu Mama', nistaknuli su podatak kako Hrvati u prosjeku do 32. godine žive s roditeljima, dok se Šveđani od kuće sele od njih već s 19.

Uvodni izraz za istaknute podatke je kao što možete vidjeti bio 'Draga mama'.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.