Svijet

Da 20 puta pogađate koja to zemlja ima najviše zastupnica u parlamentu, vjerojatno ne biste stigli ni blizu točnog odgovora. Kao što nismo ni mi, priznajemo. Naime, prema podacima koje je objavila međunarodna organizacija parlamenata (Inter-Parliamentary Union), samo dvije zemlje svijeta imaju u tom nacionalnom zakonodavnom tijelu više žena nego muškaraca - Ruanda i Bolivija!

Iznenađujuće! Ova zemlja ima najviše žena u nacionalnom parlamentu

Naime u Ruandi žene čine čak 63 posto ukupnog broja paralmentarnih zastupnika/ca, dok je u Boliviji taj postotak 53.1 posto. Kada je riječ o Ruandi, do ovako velikog broja su došli i pozitivnom diskirminacijom odnosno zakonom koji propisuje minimalno 30 posto pripadnica nježnijeg spola u parlamentu. No, kao što se da iščitati iz podataka, ova srednjoafrička država je minimalnu propisanu kvotu udvostručila.

Treba reći da je najbolje rangirana europska zemlja na listi deset zemalja s najvećim udjelom žena u parlamentu Švedska, koja se nalazi na petom mjestu. U toj je skandinavskoj državi udjel parlamentarnih zastupnica je 43.6 posto. U top deset su i Finska te Island.

Pogledajte čitavu listu:

1. Ruanda 63.8 %

2. Bolivija 53.1 %

3. Kuba 48.9 %

4. Sejšeli 43.8 %

5. Švedska  43.6 %

6. Senegal 42.7 %

7. Južnoafrička Republika 41.9 %

8. Ekvador 41.6 %

9.  Finska 41.5 %

10. Island 41.3 %

U potonjoj fotografiji, možete pogledati i zemlje koje na svome čelu (ili na čelu vlade) imaju pripadnice nježnijeg spola. Napominjemo da je lista stara godinu dana pa postoji mogućnost da je u nekima od njih došlo do izbora ili smjena. 

Iznenađujuće! Ova zemlja ima najviše žena u nacionalnom parlamentu

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.