Pretraga

Antologijski nogometni golovi

A- A+

Tko se imalo zanima nogometom, a mnogo je takvih kod nas, mogao bi sastaviti listu golova, koji su mu se zbog nečega urezali u pamćenje. Tako smo i mi izdvojili pet golova, koji prikazuju nevjerojatne vještine igrača, neobični su ili sugeriraju snalažljivost pojedinog nogometaša. U tekstu donosimo golove, popraćene video prikazom istih.

Screenshot: You Tube

Obzirom na broj utakmica koje se svakodnevno odigravaju, teško se odlučiti za listu pet ili deset najboljih golova u posljednjih nekoliko godina, a kamo li u povijesti nogometa. Dosta toga ovisi o ukusu, a kada se gledaju sama pravila, svaki gol ima istu vrijednost, tako da taj kriterij ne može biti u opticaju. Evo pet golova iz novije povijesti nogometa, koje smo izdvojili zbog umijeća igrača, snalažljivosti, važnosti utakmice te atraktivnosti.

Ibrahimovićeve nevjerojatne škarice Englezima

Ovakav gol se zbilja rijetko postiže. U prijateljskom dvoboju Švedske i Engleske, koji se odigrao u studenom 2012., Ibrahimović je postigao pogodak škaricama s oko 30 metara udaljenosti, pokazavši iznimnu koordinaciju i nogometno umijeće.

Utakmica je završila s uvjerljivih 4-2 za Šveđane, ali je rezultat i sve drugo, ostalo u sjeni nevjerojatnog pogotka igrača Paris Saint Germaina.

Izdvojeni članak

Nevjerojatna neregularnost u njemačkoj ligi: Bayer fantomskim golom pobijedio Hoffenheim

Pippo Inzaghi uvijek gdje treba

Filippo Pippo Inzaghi bivši je talijanski reprezentativac te igrač koji je nastupao za nekoliko talijanskih klubova, među kojima je najdublji trag ostavio u Milanu.

Bio je poznat po velikom broju offside zamki, u koje je upadao na svakoj tekmi, ali i kao igrač koji nema osobite tehničke ni trkačke sposobnosti. Međutim unatoč ovim hednikepima, znao se uvijek naći gdje treba te je na kraju u karijeri postigao brdo golova.

Najpoznatiji gol, baš u Pippovom stilu, bio je onaj Juventusu u ožujku 2003. Sva Inzaghijeva snalažljivost i golgeterski instinkt, može se uočiti u ovom pogotku.

Izdvojeni članak

Nevjerojatan brojevni niz: Desetka Sneijder, postigao 11.12 2013. gol u 14 i 15 sati

Ronaldinhov slobodnjak za polufinale svjetskog prvenstva

Brazilski ofenzivni veznjak te dvostruki osvajač FIFA-ine nagrade ‘Igrač godine’, svojim je slobodnjakom na Svjetskom prvenstvu 2002. godine, zavio u crno Engleze te im još jedanput ugasio nadu da će postići vrhunski rezultat na velikom natjecanju.

Naime pri rezultatu 1-1, s 30-ak metara iz kosa, Ronaldinho je odmjerenim slobodnjakom matirao tadašnjeg čuvara mreže Engleza Davida Seamana.

Tim golom je Brazil prošao u polufinale i kasnije u finalu došao do svoje pete titule svjetskog prvaka.

Izdvojeni članak

Video: Mandžukićeva sezona fenomenalnih golova na jednom mjestu

Giovane Elber hladnokrvni egzekutor

I još jedan Brazilac je našao mjesto na našoj ljestvici antologijskih golova. Giovane Elber je napadač, koji je izmijenio nekolicinu europskih klubova, a najsvjetlije trenutke svoje karijere doživio je u Bayernu iz Munchena.

U 169 odigranih utakmica, uspio je postići čak 92 gola!

Najljepši je vjerojatno onaj iz sezone 1998./1999., kada je u dvoboju Bayerna i Hanse Rostock pokazao svu svoju moć, brzinu i hladnokrvnost zabijanja.

Izdvojeni članak

Video: Falcao zabio jedan od najljepših golova ikada

Roberto Carlos porušio zakone fizike

Još jedan slobodnjak i još jedan Brazilac. Roberto Carlos bio je dugogodišnji lijevi bočni reprezentativac svoje zemlje te igrač Real Madrida.

Iako njegov zadatak, obzirom na poziciju svakako nije bio zabijanje golova, postigao ih je nekoliko, koji su vrijedni divljenja.

Među njima se svakako ističe onaj iz 1997. godine, kada je u dvoboju Brazila i Francuske, Roberto Carlos postigao nevjerojatan pogodak s 30 metara, porušivši nekoliko zakona fizike.