Pretraga

Besplatna škola vožnje kartinga otkriva nove Schumachere i stvara odgovorne vozače

A- A+

Zagrebački automobilistički savez organizirao je školu vožnje za mlade kako bi oni jednog dana postali pažljivi i oprezni vozači. Tako se osnovnoškolci od malih nogu posve besplatno upoznaju s karting sportom. U školi je za sada stotinjak djece, a do kraja polugodišta se planira upisati još toliko.

Screenshot: HRT

Na taj način bi mladi trebali postati odgovorni sudionici u prometu, a usput škola možda iznjedri i nekog budućeg profesionalnog automobilista. Radi se o pilot projektu koji je do sada obuhvatio stotinjak djece, kažu iz ZAS-a. A do kraja polugodišta planiraju upisati još barem toliko. Sam program se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela te je u potpunosti besplatan.

‘Ja sam uzbuđen sto tisuća’

Izdvojeni članak

FSB Racing Team predstavio novi bolid za međunarodno natjecanje Formula Student

Program se provodi u tri stupnja, prvi i drugi stupanj odvijat će se u vrijeme kojim se neće remetiti redoviti školski program učenika/polaznika, a provodit će se u prostoru škole. Treći praktični dio odvijat će se u prostoru ‘Karting Arene Zagreb’ na Zagrebačkom velesajmu, subotom prijepodne.
Stručne predavače i trenere, edukativni materijal, rekvizite, objekte i zaštitnu opremu osigurava organizator – bez plaćanja naknade.

Svoje oduševljenje vožnjom, klinci ne kriju. Neki od njih već su sada kupili profesionalnu vozačku opravu.

– Ja sam uzbuđen sto tisuća, rekao je jedan mališan za HRT.

No prije nego što sjednu za volan, djeca moraju svladati teoriju. Uče tako o zastavama u automobilizmu, o papučicama gasa i kočnice.

– Žuta zastava-uspori, crvena-vrati se u garažu, točkasta-zadnji krug, kaže maleni Vito, polaznik ove škole.

Mladi vozači će jednoga dana biti odgovorni sudionici u prometu

Izdvojeni članak

Formula 1 iz prvog reda

Njihova misija je programom kontinuirano i besplatno provoditi edukaciju djece u segmentu prometnog odgoja i kulture u prometu s jedne strane te sportske vožnje kartingom s druge. Na taj će način pokušati osigurati prihvatljivo ponašanje djece u prometu uz popularizaciju karting sporta među mladima i njihovim roditelja kao potencijalno budućim sportašima.

– Osnovna je ideja potekla iz činjenice da je karting-sport početak ozbiljnog bavljenja automobilizmom, a bez pomlatka nema niti vrhunskog automobilizma, rekao je Berislav Čegelj, sportski direktor Zagrebačkog automobilističkog saveza.

Smatraju kako bi se u sljedećih nekoliko godina tako broj automobilista znatno mogao povećati.

– Očekujemo da će deset do petnaest polaznika Zagrebačke karting škole već ove godine krenuti na natjecanje za Prvenstvo Hrvatske. O eventualnim favoritima za sada još ne možemo govoriti, ali bitno je da djeca nekako krenu, rekao nam je sportski direktor ZAS-a Berislav Čegelj.

U budućnosti ćemo vidjeti hoće li netko od polaznika škole postati novi vozač Rallyja ili Formule 1, ali jedno je sigurno, polaznici ove škole na ovaj način odrastaju u odgovorne vozače. Ova hvalevrijedna inicijativa zaslužuje potporu. Uz generacije koje odrastaju na ovakav način, naše će ceste biti sigurnije, a mladi vozači odgovorni sudionici u prometu.

-Svakako je to odlična stvar da bi već kroz djetinjstvo neke osnove u prometu, da bi kasnije kad naraste i dobije vozačku dozvolu, bila spretnija u prometu, kaže jedan od roditelja, Zvonko Vidaković.