Pretraga

Državno prvenstvo: Zagrebačka III. gimnazija dominantna u košarci, iznenađenja na futsalu i rukometu

A- A+

Finalima u ekipnim sportovima završeno je ovogodišnje Državno športsko natjecanje u Poreču. Predstavnici zagrebačke Športske gimnazije okitili su se sa čak pet ekipnih medalja no ostali su razočarani zbog činjenice da u konkurenciji rukometaša i rukometašica nisu uspjeli doći do najsjajnijih odličja. Dvama košarkaškim zlatima su se zato okitili učenici III. gimnazije iz Zagreba. Uz dvije zagrebačke škole s po dvije titule po jednim naslov su osvojili srednjoškolci iz Krapine, Đakova, Rijeke i Poreča.

Jučerašnjim finalnim okršajima završeno je Državno školsko športsko prvenstvo u Poreču na kojem je nastupilo dvije tisuće srednjoškolaca iz cijele Hrvatske. Zagrebačke škole su još jednom pokazale dominaciju u odnijele četiri ekipna naslova prvaka države, a najuspješnija je još jednom bila Športska gimnazija Zagreb s ukupno pet medalja. Puno razloga za zadovoljstvo su imali i predstavnici III. gimnazije Zagreb čiji su predstavnici pokazali pravu dominaciju na košarkaškim terenima u obje konkurencije.

Izdvojeni članak

Poznati prvi pobjednici Završnice Državnog školskog športskog prvenstva

Košarkaška dominacija III. gimnazije Zagreb

U završnici loptanja pod obručima ulogu favorita potvrdili su predstavnici zagrebačke III. gimnazije. Košarkaši su već od samog početka turnira pokazali tko je gazda te rezultatski dominirali svakom utakmicom od početka do kraja. Nijedan protivnik im se nije približio na manje od 15 poena razlike. Finalni okršaj protiv učenika iz Pule su riješili već do poluvremena, a onda sigurnom igrom do kraja susreta samo povećavali prednost da bi naposljetku završilo 71:43.

– Došli smo tu pobijediti i to smo ostvarili, zadovoljan je bio košarkaš III. gimnazije Viktor Raguž.

Borba za treće mjesto nije ponudila ništa više uzbuđenja jer su samoborski košarkaši sa čak 34 poena prednosti pregazili predstavnike iz Osijeka.

U ženskoj konkurenciji također dominacija predstavinica III. gimnazije. Košarkašice iz glavnog grada bez problema su se obračunale sa svim protivnicama, a tek nešto ozbiljniji otpor su pružale učenice iz Pazina. Ipak i one su se slomile pod pritiskom i utakmica je riješena početkom drugog dijela. Konačnih 61:44 za Zagrepčanke dovoljno govori o odnosu snaga. Do preostalog mjesta na postolju došle su košarkašice Ekonomika iz Požege.

Zlata u Krapinu i Zagreb

Završnica malonogometnog turnira u muškoj konkurenciji bila je znatno zanimljivija. Već u polufinalnim mečevima bilo je jasno da se u Poreču igra sjajan nogomet. Nogometaši iz Krapine su lako prošli u finale, ali u drugom ogledu uslijedila je prava drama. Predstavnici Prirodoslovne škole Vladimir Prelog plasirali su se u borbu za zlatno odličje nakon boljeg izvođenja penala protiv školaraca iz Koprivnice.

Ipak Zagrepčani, fizički i emotivno ispražnjeni, nisu se mogli čvršće suprostaviti malonogometašima iz Krapine koji su rezultatom 3:1 došli do naslova prvaka. Svakako treba spomenuti da su ljepoticu turnira odigrali u dvoboju za broncu Gospićani i Koprivničani. Čak 11 golova vidjeli su gledatelji, a kako sreća ovoga puta nije bila pratitelj srednjoškolaca iz Koprivnice, gospićki nogometaši su preokretom u drugom dijelu došli do trećeg mjesta.

Ženski dio turnira nije ponudio toliko napetosti. Od prvih minuta bilo je jasno da samo čudo može titulu izbiti iz ruku učenicama Športske gimnazije. Čudo se nije dogodilo, a Zagrepčanke su s ukopnom gol razlikom 17:4 nadmoćno osvojile zlato. U finalu su stradale osječke srednjoškolke. Do bronce su došle učenice iz Dugog Sela.

Veliko iznenađenje u muškoj konkurenciji rukometaša

Rukometaši Prve riječke hrvatske gimnazije priredili su već u polufinalu rukometnog turnira najveće iznenađenje Državnog prvenstva pobjedivši favoriziranu Športsku gimnaziju iz Zagreba. Zagrepčani su u skladu s reputacijom protutnjali grupnom fazom i vrlo samouvjereno ušli u završnicu, no tu si ih dočekali čvrsti riječki srednjoškolci. Cijela utakmica se igrala u gol razlike da bi naposljetku primorci pobjedu odnijeli sa samo jednim pogotkom prednosti.

No drama za Riječane nije ni tu završila. Na krilima velike pobjede u borbi za zlato sreli su se s još jednim predstavnikom iz kontinentalne Hrvatske. Dugoselski rukometaši su pokušali napraviti ono što njihovim zagrebačkim kolegama nije uspjelo, no prošli su isto kao i Špogijevci. Prva riječka gimnazija je još jednom pobjedila sa samo pogotkom prednosti.

U susretu za treće mjesto razočarani Zagrepčani su se iskalili na nejakim Osječanima te s 26:18 uzeli broncu koja im nije bila velika utjeha.

Izdvojeni članak

Povodom Državnog školskog športskog prvenstva u Poreču se okupilo 2000 srednjoškolaca

– A svatko tko dođe na Državno želi osvojiti zlato. Imali smo tešku utakmicu u polufinalu, malo nam je falilo da prođemo pa nas je to malo razdrmalo i zato nismo sad baš sretni s ovom broncom, priznao je Marko Šehić iz Športske gimnazije Zagreb.

I ženski rukometni turnir je ponudio puno uzbuđenja. Do finala su došle predstavnice Špogijevke i rukometašice iz Đakova. U napetoj završnici još jednom je zlato izmaklo iz ruku Zagrepčankama koje su poražene s tijesnih 14:13. Broncu su uzele mlade Sinjanke koje su u završnici imale više spretnosti i sreće od suparnica iz Čakovca.

Odbojkašice Poreča bez izgubljenog seta

I ove godine se pokazalo kako se u Istri igra vrhunska ženska odbojka. Porečanke iz Srednje škole Mate Balote dominirale su tijekom cijelog turnira te su protutnjali do zlata bez izgubljenog seta. U finalu su se lakoćom obračunale s odbojkašicama Gimnazije Matije Antuna Reljkovića.

U ogledu za treće mjesto učenice Športske gimnazije Zagreb s 2:1 u setovima bile su bolje od srednjoškolki iz Petrinje.

Muška turnir donio je i drugo zlato Špogiju što je ukupno peta medalja za ovu zagrebačku gimnaziju. Ipak Zagrepčani do titule nisu došli neokrznuti. U prvom kolu su poraženi od rovinjskih odbojkaša kojima su se ipak uspjeli osvetiti u finalu i u dva tijesna seta uzeti naslov.

Broncu su u svoje vitrine odnijeli šibenski odbojkaši koji su se pokazali boljima od gimnazijalaca iz Slavonskog Broda.

Sve rezultate rukometa, malog nogometa, košarke i odbojke možete vidjeti ovdje, a rezultate ostalih sportova ovdje.