Pretraga

Evo što znače imena istaknutih hrvatskih nogometnih klubova

A- A+

Poput imena osoba, gradova, sela, institucija, tako i sportski kolektivi imaju svoj naziv po kojem su prepoznatljivi i na kojem grade tradiciju. Prilikom imenovanja nogometnih klubova, kao i kod formiranja kojeg drugog nazivlja nema nekih pravila koja se ne krše, no češće se od ostaloga klubu daje ime po gradu iz kojeg dolazi. No dva najtrofejnija hrvatska nogometna kluba, ne zovu se po svojim gradovima. U tekstu donosimo što znače Dinamo i Hajduk, kao i neka druga imena naših istaknutih nogometnih klubova.

Screenshot: YouTube

Ako ste navijač određenog nogometnog tima, potpuno je normalno za vrijeme utakmice uz određenu melodiju skandirati ime voljenog kluba. No, koliko ste se puta zapitali što znači i po čemu je dobio ime Dinamo, Hajduk, Cibalia i drugi. Portal klininfo.hr pojašnjava kako i kada su imenovani pojedini istaknuti hrvatski nogometni klubovi.

Izdvojeni članak

Ova su dječja imena zabranjena zakonom

Dinamo nazvan po uzoru na mokovskog imenjaka

GNK Dinamo je osnovan 1945. godine, kao nogometna sekcija Fiskulturnog društva Dinamo, a od 1949. godine djeluje kao samostalni nogometni klub. On predstavlja nastavak najtrofejnijeg zagrebačkog kluba HŠK Građanski, koji je bio osnovan 1911. godine.

Postoji više od deset klubova koji se ovako zovu, od Rusije do Njemačke (u vrijeme nastanka kluba Dynamo Dresden je bio u sastavu Njemačke Demokratske Republike (DDR) nap. a.), a upravo po moskovskom je nazvan i zagrebački.

Ondašnji zagrebački sportski komesar Ivica Medarić, je predložio ime Dinamo koje je prihvaćeno zbog bliskih odnosa sa SSSR-om (današnja Rusija).

I drugi klubovi istovjetnog naziva, uglavnom su bili dijelom socijalističko-komunističkih zemalja. Izdvojimo da danas uz zagrebački, naziv Dinamo nose klubovi u Rusiji, Ukrajini, Latviji, Rumunjskoj, Albaniji, Srbiji, Njemačkoj, ali i drugdje.

Na kraju ukratko dodajmo da se ime zagrebačkog Dinama mijenjalo i za vrijeme 90-ih nekoliko puta. Godine 1991. klub je promijenio naziv u HAŠK Građanski, 1993. u Croatia, a u veljači 2000. vraćen je naziv Dinamo.

Izdvojeni članak

Najpopularnija dječja imena u Hrvatskoj u 2013. godini

Hajduk

Uz Dinamo najtrofejniji hrvatski nogometni klub, osnovan je 1911. godine, a za to su zaslužni splitski studenti, koji su se školovali u Pragu.

HNK Hajduk je dobio ime po odmetnutim pobunjenicima protiv turske vlasti – hajducima, koji su opjevani u narodnom pjesništvu. Mada su mu kako piše klininfo.hr ponekad osporavali pridjev hrvatski ili dodavali nešto uz naziv, ime Hajduk nije se mijenjalo od osnutka do danas.

Istovjetno ime imaju i manje uspješni hrvatski klubovi iz Prigrade, Bapske, Vela Luke, Širokog Polja, Tovarnika, ali i nekoliko klubova iz Srbije, Crne Gore i BiH. Hrvatski su iseljenici u Zurichu u Švicarskoj, također osnovali NK Hajduk.

Izdvojeni članak

Otkrijte koje je ‘najpatriotskije’ ime i prezime u Hrvatskoj

Varteks

Ovaj klub iz Varaždina godinama je igrao značajnu ulogu u hrvatskim prvenstvima i kupovima te je čak nekolicinu puta igrao europska natjecanja od čega definitivno vrijedi izdvojiti dolazak u četvrfinale Kupa kupova 1998./1999. godine. Ovime je varaždinski klub zapravo ostao zadnji hrvatski klub koji je prezimio u Europi.

Osnovan je kao NK Slavija davne 1931. Nakon završetka drugog svjetskog rata, ime je promijenio u Tekstilac. No ni to ime nije bilo duga vijeka. Već 1958. promijenjeno je u NK Varteks, kako se klub zove i danas. Dobio je ime po svom najvećem sponzoru, tekstilnoj tvornici Varteks (složenica Varaždin i tekstil).

Prije nekoliko godina klub je zapao u financijski teškoće te se sada natječe u Trećoj hrvatskoj ligi (istok). Naziv imena kluba prema glavnom sponzoru, također nije kuriozitet niti kod nas, a ni u svijetu. Uzmimo primjer Bayera iz Leverkusena ili kombinaciju starog i sponzorskog imena Slaven Belupo.

Izdvojeni članak

Možda s razlogom ne uspijevaju: Pogledajte koji bendovi imaju najgora imena ikad smišljena

Cibalia

Godine 1919. u Vinkovcima su osnovani Željeznički sportski klub i Gradski sportski klub ‘Cibalia’, koji se ubrzo spajaju u ŽGSK ‘Cibaliju’, koji djeluje u spomenutom slavonskom gradu od 1920. godine do kraja Drugog svjetskog rata.

Cibalia je staro antičko ime za naselje koje se u doba rimskog carstva nalazilo na području današnjih Vinkovaca.

Kroz svoju je 95-godišnju povijest ovaj klub nekolicinu puta mijenjao ime. Bio je RŠK Sloga, zatim su se Sloga i OFD Graničar nakon Drugog svjetskog rata udružili i osnovali Dinamo Vinkovce, a ime Cibalija vraćeno je 1990.

Inače davanje imena klubovima prema nekim povijesnim nazivima gradova, također nije rijetko u Hrvatskoj. Tako postoje košarkaški klubovi Ragusa (latinsko ime za Dubrovnik) te Mursa (Osijek). Imamo i Atletski klub Agram u Zagrebu.

In(k)ter Zaprešić

Povijest ovog kluba počela je 1929. godine kada je u Zaprešiću registriran prvi nogometni klub NK Sava. Tek tri godine ovo je ime nosio klub iz spomenutog mjesta, a 1932. godine mijenja ime u NK Jelačić.

Poslije Drugog svjetskog rata, klub se preimenovao u NK Zaprešić te je to ime nosio do 1962. Tada sponzorstvo kluba preuzima zaprešićka tvornica keramika ‘Jugokeramika’, čije ime od te godine nosi i klub.

Jugokeramika ‘umire’ 1991. godine te se tvornica po novom zove Inker. Tako i klub postaje NK Inker Zaprešić. Kada ih je tvornica keramike i porculana prestala sponzorirati 2003. godine, klub dobiva svoje aktualno ime Inter, po uzoru na puno trofejnijeg i popularnijeg milanskog ‘starijeg brata’.