Pretraga

Evo tko je nosio prve ‘ne-crne’ kopačke

A- A+

Engleski reprezentativac i tadašnji član Evertona Alan Ball, prvi se u povijesti pojavio na utakmici u kopačkama koje nisu crne boje, davne 1970. godine. Bile su Hummelove bijele nogometne cipele, ali je kasnije ovaj igrač naglasio kako su samo lijepo izgledale, a ustvari bile užasno neudobne.

Danas je toliko boja, nijansi, kiča i uzoraka na nogometnim kopačkama, da je upravo obične klasične crne, sve neobičnije ugledati. Kada je raznobojnost kopački u pitanju, trendsetterom se 1970. godine pokazao engleski reprezentativac Alan Ball. Ovaj se Evertonov igrač prvi pojavio na nogometnoj utakmici u kopačkama koje nisu bile crne.

Smicalica zbog sponzorskog ugovora

Poslije je Alan, inače svjetski prvak s Engleskom 1966., priznao da su Hummel bijele kopačke samo lijepo izgledale, a uz to bile jako neudobne.

Ubrzo je Ball ponovno zaigrao u svojim starim Adidas kopačkama, ali ih je obojio u bijelo, kako mu Hummel ne bi raskinuo sponzorski ugovor.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Najgore frizure koje su poznati nogometaši prezentirali na Svjetskim prvenstvima

U ukrašavanju i doradi kopački stalno se pomiču granice

Kako bi obilježio svoj 100. nastup za reprezentaciju Engleske, David Beckham je morao nositi i posebne kopačke. Bile su upadljive zlatne boje.

Kao što smo naglasili danas je puno teže naći nogometaša u crnim kopačkama, nego li u kombinaciji triju fluorescentnih nijansi.

No nisu samo boje ono čime se nastoji istaknuti svoju nogometnu obuću. Primjerice Pierre Emerick Aubameyang svoje je kopačke optočio s četiri tisuće Swarowskih kristala te zato izdvojio 20 tisuća kuna.

Uz to se počelo paziti i na masu nogometnih cipela. Najlakše su one u kojima je protiv Schalkea nastupio Gareth Bale. Imale su samo 135 grama.

Luis Suarez protiv Uniteda je u prošloj sezoni prvi put zaigrao u pletenim kopačkama, dok je poznati japanski dizajner Yohji Yamamoto izradio seriju za Adidas. istaknuti igrač koji ih nosi je Bayernov branič David Alaba.