Pretraga

Huligani rođeni 1998. godine prozvani Orjunašima: Tko su oni zapravo?

A- A+

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović putem Facebooka optužila je Orjunaše za pokušaj prekida utakmice Hrvatska Češka. Isti termin upotrijebio je savjetnik Dinama Zdravko Mamić optužen za utaju poreza gostujući kod kontroverznog televizijskog voditelja Velimira Bujanca čija emisija se emitira i na riječkoj Sveučilišnoj televiziji. Iz HNS-a su poručili kako su krivci stari između 18 i 25 godina, odnosno da su rođeni između 1991. i 1998. godine, dok se ORJUNA formirala 1921., a raspuštena je osam godina kasnije.

Izdvojeni članak

Keep calm and Štraca on: Što zapravo znači riječ štraca?

Prema Rječniku hrvatskog jezika Vladimir Anića izdanog 1991. godine Orjunaš se opisuje kao pristašu pokreta koji je bio aktualan u Kraljevini Jugoslaviji.

ORJUNA zabranjena davne 1929. godine

– Orjunaš (gen. jd orjunaša) član ili pristaša Orjunaša (Organizacija jugoslavenskih nacionalista), integralističke organizacije u Kraljevini Jugoslaviji, piše u Anićevom rječniku.

ORJUNA (Organizacija jugoslavenskih nacionalista) je bila ekstremna nacionalistička i teroristička organizacija osnovana s ciljem zaštite unitarističke jugoslovenske države. Surađivala je i sa četničkim pokretom, a borila se protiv autonomije pojedinih naroda u Kraljevini kao i protiv komunista. Zabranjena je 1929. godine tijekom šestosiječanjske diktature.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović referirala se na bakljadu i tučnjavu tijekom utakmice Hrvatska Češka tako da je spomenula organizaciju koja će uskoro slaviti 100 godina postojanja, a sada već ima 87 godina od prestanka njezina rada. Podsjećamo, predsjednica je ujedno i studentica doktorskog studija Politologije ‘Međunarodni odnosi’ na FPZGU-u stoga njezino povezivanje mladića rođenih u Hrvatskoj s organizacijom koja je odavno mrtva uistinu čudi.

– Bravo, Vatreni! Bravo, hrvatski navijači! A vama neprijateljima Hrvatske, mrziteljima svoje reprezentacije i države (tzv. orjunašima) poručujem: odgovarat ćete i za ovo i za svastiku! Sram vas bilo!, napisala je na Facebooku studentica i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Izdvojeni članak

Studentica Kolinda Grabar-Kitarović odslušala prvo predavanje na FPZG-u

Savjetnik i jedan od glavnih razloga navijačkog bunta Zdravko Mamić prvi počeo koristiti termin

Priču o Orjunašima potaknuo je Zdravko Mamić u emisiji Bujica, a predsjednica ju je nastavila, premda redovito potiče na smirivanje napetosti i podjela u hrvatskom društvu.

– Krivci su političari ljevičari i Orjuna koja se uvukla u Udrugu ‘Naš Hajduk’. Torcida je cvijet hrvatstva, ali ‘Naš Hajduk’ je Orjuna koja se nametnula Torcidi i Hajduku, komentirao je prošli tjedan Zdravko Mamić, prenosi net.hr. Kritizirao je i rad HRT-a nakon čega su uslijedili otkazi na toj televiziji, a prošli ponedjeljak je emisija Otvorena bila rezervirano samo za nogomet. Ne bi iznenadilo kada bi sljedeća bila posvećena Orjunašima.