Sport

Mada je tek sutra svečano otvorenje Europskih sveučilišnih igara u Zagrebu i Rijeci, mnogi sportaši će već danas na borilišta. Među njima i košarkašice Sveučilišta u Zagrebu, koje su se u lipnju prošle godine okitile zlatom na Europskom sveučilišnom prvenstvu u slovenskom Kopru, čime su visoko postavile ljestvicu očekivanja za predstojeće Igre na domaćem terenu. Razgovarali smo s dvije istaknute predstavnice momčadi Ružicom Džankić i Sarom Plavljanin, koje ne bježe od uloge favorita, iako smatraju da će se na turniru naći dosta kvalitetnih ekipa.

Košarkašice Sveučilišta u Zagrebu idu po medalju na Europskim sveučilišnim igrama
Košarkašice Sveučilišta u Zagrebu nakon osvajanja titule državnih prvakinja/ foto: Ivan Božić|srednja.hr

Obzirom da u redovima Sveučilišta u Zagrebu igra nekoliko povremenih i stalnih članica reprezentacije Hrvatske te iz razloga što su ove djevojke i u desetkovanom sastavu osvojile europsku sveučilišnu krunu u slovenskom Kopru prošle godine, velika su očekivanja postavljena pred njih uoči Europskih sveučilišnih igara na domaćem terenu.

Glupo bi bilo nadati se manjem od medalje

Jučerašnjim ždrijebom djevojke su doznale svoje protivnice u grupnoj fazi natjecanja, a to će biti Sveučilište Groningen iz Nizozemske, litavsko Mykolas Romeris sveučilište te rumunjsko Sveučilište '1 Decembrie 1918 University' Alba Iulia.

- Očekujem da će ovo natjecanje svakako biti kvalitetnije nego prošlogodišnje Europsko prvenstvo u Kopru, jer smo vidjele na popisu i neke nove ekipe. Osim toga, ovo je natjecanje višeg ranga, vjerujem da će sva sveučilišta poslati najbolje što imaju u svojim redovima. Naša nada, želja i cilj je osvajanje medalje, ali ići ćemo korak po korak. Prvo treba proći skupinu, a onda se nadati protivniku po mjeri u eliminacijskoj fazi, govori nam kapetanica Sveučilišta u Zagrebu, inače studentica Filozofskog fakulteta Sara Plavljanin.

Njena suigračica, sjajno nisko krilo Ružica Džankić, navodi da iako ne znaju sastave nijedne ekipe, a i one ekipe s kojima su se susrele, mogu ovdje doći u sasvim drugačijem sastavu. Kako dodaje, znaju tek sastav kolegica sa Sveučilišta u Splitu, koje su također konkurentne, ali one ipak priželjkuju medalju.

- Znamo da smo jedne od favoritkinja i glupo bi bilo nadati se manjem od medalje na domaćem terenu, objašnjava Džankić, o čijim će igrama mnogo toga ovisiti.

Pripreme - individualne pa ekipne uz veliku hrvatsku košarkašicu
Sara nam je pojasnila kako su tekle pripreme za Europske sveučilišne igre, gdje se od ove ekipe očekuje mnogo.
- Dobili smo naputak proći neke individualne zadatke i vježbe, a zadnja dva tjedna smo prošli pripreme s našom trenericom i poznatom bivšom hrvatskom košarkašicom Anđom Jelavić. Mislim da smo se spremile relativno dobro, zapravo koliko su nam dozvoljavale fakultetske i ostale obveze, rekla nam je Sara Plavljanin. 

Srpkinje, Litavke, Poljakinje - konkurencije ne nedostaje

Za razliku od Džankić, koja se ozljedila krajem prošle sezone pa nije nastupala u Kopru, Sara se susrela s nekim ekipama, koje će doći u Zagreb. Komentirala je konkurenciju.

- Prije par dana smo saznali sudionike te smo primijetile da na natjecanje dolazi Sveučilište u Beogradu, koje uvijek ima dobru košarkašku ekipu, a i pobjednice su Europskog prvenstva koje se održavalo u Splitu prije tri godine. Tu je i Sveučilište iz Varšave, koje je u Kopru igralo finale protiv nas, a u skupini imamo sveučilište iz Litve, koje čujem da pohađa mnoštvo sportaša pa bi i one mogle biti neugodne protivnice, govori Plavljanin.

Iz trostrukog prvaka Hrvatske ŽRK Medveščaka nastupaju četiri igračice
Ove godine je i treći uzastopni put, ŽRK Medveščak ostvario titulu prvaka Hrvatske. Iz tog kluba će čak četiri igračice nastupati na Igrama. Uz već spomenutu Džankić, bit će tu i Marija Radoš, Anja Majstorović te Iva Todorić.

Džankić je još od omladinskih uzrasta članica košarkaške reprezentacije Hrvatska pa sada i u seniorkama te je prošla mnoštvo značajnih natjecanja. Ipak, izazova joj ne nedostaje ni za Igre.

- Poseban će biti doživljaj nastupiti s curama, jer se sve poznajemo dugo, još iz omladinskih uzrasta. Često se susrećemo u međusobnim ogledima pa se znamo s terena, a i dobre smo si izvan njega. Veselim se našem nastupu na ovom natjecanju, dodaje Ružica Džankić, inače studentica Stomatološkog fakulteta u Zagrebu.

Svi zainteresirani, zaputite se večeras u 20 sati u sportsku dvoranu Trešnjevka, gdje će košarkašice Sveučilišta u Zagrebu igrati prvo kolo protiv Sveučilišta Groningen. Čitav raspored natjecanja možete vidjeti na ovoj poveznici

Košarkašice Sveučilišta u Zagrebu idu po medalju na Europskim sveučilišnim igrama
Svečani prijem u Rektoratu povodom titule u Kopru/ foto: Ivan Božić|srednja.hr

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.