Pretraga

Mlada Osječanka osvojila svoj prvi WTA turnir!

A- A+

Sa svojih 17 godina Osječanka Donna Vekić je već nastupila u dvama seniorskim finalima WTA turnira, a u trećem je uspjela i osvojiti turnir. Sretnim se pokazao glavni grad Malezije Kuala Lumpur. Tu je naša mlada tenisačica s 2:1 u setovima nadigrala u finalu desetu igračicu svijeta Dominiku Cibulkovu. Donna Vekić je pak sada 65. igračica svijeta.

Foto: Facebook

Mlada hrvatska tenisačica Donna Vekić osvojila je svoj prvi WTA turnir, a budući da je do sada izgubila dva finala, kod nje je djelovala poslovica ‘treća sreća’. Ova 17-godišnjakinja iz Osijeka na posljednjoj stepenici turnira u Kuala Lumpuru je imala ogled s 10. igračicom svijeta Slovakinjom Dominikom Cibulkovom. Svladala ju je s 5:7, 7:5 i 7:6 u setovima te je tako skočila s 95. na 65. mjesto svjetske ženske teniske ljestvice.

Izdvojeni članak

Osječka senzacija: Donna Vekić (16) usprkos porazu u finalu došla do plasmana karijera

Oscilacije, ali i karakter

Donna Vekić je izvrsno otvorila finalni meč, te je već u petom gemu oduzela servis protivnica. No nakon toga je uslijedio prekid zbog kiše, koji je bolje odgovarao Slovakinje te je tako Cibulkova po povratku na teren, uzela Osječanki dva servisa i osvojila prvi set s 7:5.

U drugom se pak setu dogodila obrnuta situacija. Donna Vekić je oduzela dva servisa desetoj igračici svijeta, dok je pri tome izgubila jedan svoj te je završilo 7:5 u korist Hrvatice.

Treći set je bio epska drama, u kojoj je 17-godišnja Osječanka pokazala osim sjajne igre i iznimni karakter. Naime nakon što je povela s 4:0, Cibulkova osvaja dva gema, a na 5:2 Donna servira za meč. No četiri meč lopte nisu bile dovoljne za osvajanje pa je na kraju svega Slovakinja napravila potpuni preokret i došla na 6:5.

Ipak Osječanka ulazi u 13. igru, gdje je nije uspjela omesti spoznaja da je sve moglo završiti i pet gemova prije. Svoju drugu meč loptu iskorištava i dolazi do prvog WTA turnira u karijeri.

Izdvojeni članak

Maloljetna Osječanka ‘protutnjala’ prvim kolom Australian Opena

Post od dugih 12 godina

Inače hrvatske tenisačice nisu osvojile WTA turnir već 12 godina. Zadnjoj prije Donne je to pošlo za rukom Ivi Majoli. Ona je 2002. u Charlestonu

Ona je tada u finalu bila bolja od Švicarke Patty Schnyder sa 7:5, 6:4. 

Donna Vekić je kako smo napomenuli, do sada igrala dva WTA finala. U Taškentu 2012. izgubila je od Rumunjke Begu, a prošle godine od Hantuchove u Birminghamu.

Dodajmo još da 65. mjesto nije Donnin ranking karijere, budući da je u jednom trenutku prošle sezone bile 62. igračica svijeta.