Pretraga

Mladi hrvatski stolnotenisač potukao konkurenciju i postao prvakom Europe

A- A+

Prije manje od 20 dana, mladi i megatalentirani hrvatski stolnotenisač Tomislav Pucar napravio je pothvat karijere pobijedivši jednog od najvećih europskih stolnotenisača u povijesti Vladimira Samsonova. Time je pridonio plasmanu Hrvatske na Europsko prvenstvo koje će se održati u rujnu. U međuvremenu, Tomislav nije spavao na lovorikama, nego se njima ponovno okitio.  

Tomislav Pucar nakon trijumfa u Sočiju/ foto: Alex LOMAEV

Na Europskom prvenstvu za stolnotenisače do 21 godinu, koje se od 2. do 5. veljače igralo u Sočiju, Pucar je bio bez konkurencije te je na kraju osvojio turnir. Time je omogućio da se napokon u dalekom olimpijskom gradu čuje i Lijepa naša, budući da se to nije dogodilo na ZOI-u 2014. Soči će Pucar dugo pamtiti obzirom da se uz titulu u singlu, okitio i srebrom u parovima.  

Izdvojeni članak

Mladi hrvatski stolnotenisač srušio legendarnog Samsonova i najavio veliku karijeru!

Pokazao veliki karakter

I dok bi neki vrištali na sva zvona nakon ovakvog rezultata, 21-godišnji Puljanin, koji se radi razvoja stolnoteniske karijere u 13-oj preselio u Zagreb, ostaje čvrsto na zemlji. Ne djeluje previše iznenađen osvajanjem europske krune. 

– Ne mogu reći da sam očekivao zlato, ali bio sam jedan od favorita. Pogotovo kad je prvi nositelj ispao, znao sam da su mi dobre šanse za osvojiti turnir, govori nam Tomislav te dodaje da je bez obzira na sve sjajan osjećaj biti najbolji u Europi. 

No, dakako nije sve išlo glatko. Bilo je složenih situacija, iz kojih se Tomislav ipak uspio izvući i na kraju slaviti.  

– Najteži meč mi je bio u polufinalu protiv Slovenca Jorgića. Vodio me 2-1 i 10-8, ali sam uspio nekako preokrenuti taj set i onda na kraju i meč, objašnjava nam Tomislav, koji untaoč neizvjesnosti u nekoliko mečeva ni u jednom nije morao igrati sedam setova. 

Izdvojeni članak

Tomislav Pucar postao viceprvakom Europe u konkurenciji stolnotenisača iz više od 40 zemalja

Nema zadane ciljeve za 2017. nego ide korak po korak

Koliko je zapravo iznimno Tomislavovo zlato iz Sočija, govori podatak, da je za Hrvatsku posljednje muško pojedinačno zlato na europskim prvenstvima osvojio Borna Kovač 2006., u kadetskoj konkurenciji.

Što se tiče Pucara, od njega se najveći rezultati očekuju već godinama pa je tako u zadnjih par godina redovan na pobjedničkim postoljima.

Kako izvještava Hrvatski stolnoteniski savez, između ostaloga, Pucar je u zadnjih par godina osvojio zlato na EP-u u Riva del Garda u Italiji 2014., u konkurenciji mješovitih parova zajedno s Leom Rakovac. Godinu dana ranije, također na juniorskom EP, ali u češkoj Ostravi, u pojedinačnoj konkurenciji igrao je finale i osvojio srebro. Prije tri ljeta, 2014. bio je član hrvatske reprezentacije koja je na seniorskom EP u Lisabonu osvojila treće mjesto i brončanu medalju u momčadskoj konkurenciji. Posljednje veće što je osvojio bio je Zagreb Open i to turnir do 21 godine.

Drugim riječima, Soči nije uopće slučajan. Osobito ako znamo i da svih tih izvrsnih rezultata stoji zbilja naporan rad. Naime, Pucarov otac nam otkriva da Tomislav godinama trenira od 4 do 8 sati dnevno, što je na kraju moralo dovesti do sjajnih rezultata. A kakve su ambicije 21-godišnjeg stolnotenisača u tekućoj godini?

– U 2017. nemam zadane ciljeve i ambicije, ali htio bih napraviti pomak na svjetskoj rang listi. Sada sam 110.-i, za kraj nam skromne želje ističe Pucar.

Detalj s dodjele priznanja u Sočiju