Pretraga

Najbrži čovjek na svijetu je već s 15 godina pobijedio na Svjetskom juniorskom prvenstvu

A- A+

Napredak u atletici najbolji je pokazatelj razvoja fizičke spreme današnjih sportaša. Do sada su porušene razne fizičke i psihičke granice za koje se mislilo da nikada neće biti ostvarene. Pročitajte kako stoje juniorski rekordi s natjecanja na otvorenom u odnosu na rezultate koje ostvaruju najbolji atletičari na svijetu.

www.abc.net.au

Sportski rezultati ponajviše ovise o tjelesnim mogućnostima i pripremi. Fizički vrhunac doseže se između 25 i 35 godina, a rijetki su oni koji s manje od 20 godina uspijevaju konkurirati vrhunskim uspjesima. S ciljem analize te razlike, ali da i sami možete procijeniti koliko ste sporiji na 100 metara od svojeg najbržeg vršnjaka, donosimo vam popis nekoliko svjetskih atletskih rekorda u konkurenciji sportaša mlađih od 20 godina.

Na Univerzijadi u Zagrebu postavljen 27 godina stari rekord

U Zagrebu je 1987. godine srušen ženski rekord u 100 metara s preponama. Na Univerzijadi održanoj prije 27 godina Kubanka Aliusja Lopez svladala je sve prepreke i pretrčala zadanu udaljenost za 12 sekundi i 84 stotinke.

S 15 godina postao najmlađi pobjednik u povijesti na 200 metara

Usain Bolt je oduševio svijet 2009. godine nakon što je pretrčao svoj vlastiti rekord za čak deset stotinki. Njegov mlađi kolega Trayvon Bromell ove je godine s vremenom 9.97 bio sporiji od najbržeg čovjeka na svijetu za 39 stotinki.

Bolt je još kao tinejdžer pokazivao svoj talent. Na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2002. s 15 godina postaje najmlađi pobjednik u povijesti nakon što je pomeo svoju konkurenciju na utrci od 200 metara.

U ženskoj konkurenciji najbrža seniorka je Florence Griffith Joyner koja je 1988. uz pomoć vjetra stigla do cilja za deset sekundi i 49 stotinki. Tada 19-godišnja Njemica Marlies Göhr 1977. godine otrčala je 100 metara, kao i njezin muški kolega, za 39 stotinki sporije od seniorskog rekorda.

Izdvojeni članak

Top sportašica: Đakovačka maturantica jedna je od najboljih rukometašica na Svjetskom školskom prvenstvu, a nada se pozivu za reprezentaciju


Najstariji rekord postavljen prije 31 godinu

Najstariji atletski rekord koji još uvijek nitko nije srušio postavila je Jarmila Kratochvílová iz tadašnje Čehoslovačke. Ona je prije 31 godinu postavila najbolje vrijeme u povijesti u utrci na 800 metara (1:53.28). Ovaj rezultat Kratochvilova je postigla prilično neočekivano na natjecanju u Münchenu koje je trebalo biti samo zagrijavanje za nadolazeće svjetsko prvenstvo. Zbog grčeva koje je osjetila u nogama odustala je od trčanja utrke na 400 metara za koju je do tada najčešće trčala i na kraju ostvarila povijesni rezultat koji niti jedna trkačica još uvijek nije ponovila.

Skok u vis do najviših 2.45 metara

Najviši skok na svijetu ostvario je Javier Sotomayor. S preskočenih 2.45 Kubanac je postavio visoko letvicu prije 25 godina.

Jednu godinu kasnije Beograđanin Dragutin Topić postavlja šest centimetara niži rekord u mlađoj kategoriji. Njegov rezultat je 1992. uspio ponoviti Britanac Steve Smith.

Stefka Kostadinova vlasnica je najvišeg skoka u ženskoj konkurenciji. Bugarkinja je preskočila 209 centimetara, njezine mlađe kolegice Olga Turchak i Heike Balck svladale su osam centimetara nižu letvicu osamdesetih godina 20. stoljeća.

Rus srušio 2012. svjetski juniorski rekord

Na Svjetskom prvenstvu u Japanu 1991. Mike Powell je u finalu bio bolji od legendarnog Carla Lewisa sa skokom od osam metara i 95 centimetara. Rus Sergey Morgunov 2012. je srušio svjetski juniorski rekord nakon što je preskočio 8.35 metara, što je i danas njegov najbolji rezultat.

Najdulji ženski skok na svijetu ostvarila je Ruskinja Galina Chistyakova koja je sa 7.52 metara bila bolja za sedam centimetara od Njemice Heike Drechsler, vlasnice juniorskog rekorda iz 1983. godine kada je preskočila 7.14 metara.