Pretraga

Nakon srebra na Univerzijadi Iva Radoš poručila – ‘Rio dolazim!’

A- A+

Tri hrvatske sportašice okitile su se medaljama na netom zatvorenoj, 28. Ljetnoj univerzijadi koja se održavala u južnokorejskom Gwangju. Sve tri medalje bile su srebrenog sjaja, a osvojile su ih predstavnice u borilačkim vještinama odnosno Lucija Zaninović i Iva Radoš u taekwondou te Andrea Bakić u judou.

Proglašenje pobjednica u judou nakon osvajanja srebra Andree Bekić/ foto: unisport.hr

Hrvatska je odnijela tri medalje i to sve tri srebrenog sjaja na netom zatvorenoj Ljetnoj univerzijadi u južnokorejskom gradu Gwangju.

Izdvojeni članak

Oni će braniti hrvatske boje na 28. Univerzijadi: Medalje očekujemo u taekwondou

Dvije medalje od najbrojnijeg izaslanstva

Od 23 sportaša, koji su nas predstavljali, najjače i najbrojnije izaslanstvo imali smo u taekwondou. U ovom sportu Hrvatsku je predstavljalo devet studenata. Na kraju smo upravo u taekwondou, osvojili dvije od ukupno tri medalje na Univerzijadi. Laureatkinje su bile Lucija Zaninović i Iva Radoš, koje su se okitile srebrima.

Potonja taekwondoistica nam je dala opširni dojam s natjecanja te najavila vrlo izgledni pohod na Olimpijske igre u Riju.

– Sva preostala natjecanja u 2015 . godini za taekwondoiste koji žele ići u Rio su bitna! Tako i Univerzijada koja ima status G-2 turnira i gdje sam osvojila novih 12 bodova!
Od 4 borbe koje sam imala 3 su bile s protivnicama koje su rangirane unutar 20 na olimpijskoj listi tako da nije bilo opuštanja.
S tim da sam u prvom kolu imala visoku Engleskinju od 191 centimetar, koja je velika je nada britanskog taekwondoa!

Borbu po borbu, turnir po turnir za godinu dana sam ušla među 10 najboljih s više od 200 bodova!
Čekaju me tri Grand prix turnira i završni Grand prix gdje idu samo 8 prvoplasiranih na listi!
Ako bude zdravlja vjerujem da ću dobro odraditi pripreme za iste, a nakon toga se nadam da ću Božić dočekati među 6 najboljih što znači – Rio dolazim!, rekla nam je 19-godišnja Iva Radoš, koja je prošle godine još kao gimnazijalka osvojila zlato na Europskom prvenstvu, a evo sada se ozbiljno bori u svakom smislu za odlazak na Olimpijske igre.

Iva Radoš u finalnoj borbi/ foto: unisport.hr

Izdvojeni članak

Top sportašica: Iva Radoš europska taekwondo prvakinja i odlična gimnazijalka

Hrvatska nakon Gwangjua s 20 medalja s Univerzijada

Uz odličja taekwondoistica spomenimo još jednom da je prvu medalju na ovom natjecanju za Hrvatsku osvojila judašica Andrea Bekić, koja je dominirala cijelim turnirom i na kraju nesretno izgubila u finalu te se okitila srebrom.

Osim navedena dva sporta Hrvatska je imala predstavnike u veslanju, gimnastici i atletici. Od zapaženijih rezultata imali smo još dva peta mjesta u judou.

U Gwangjuu je bilo ukupno 10 711 sudionika od čega 7 374 sportaša te 3 337 drugih službenika reprezentacija. Najviše medalja osvojila je Rusija čak 122. No ipak se kao najuspješnija tretira zemlja domaćin Južna Koreja, koja je osvojila ukupno 108 odličja, ali 13 više zlata od Rusije.

S tri medalje iz Gwangjua, Hrvatska je sada ima 20 osvojenih medalja na Univerzijadama. Četiri su zlatna, sedam srebrenih te devet brončanih odličja.