Pretraga

Ovo su četverostruke atletske državne prvakinje

A- A+

Atletske predstavnice Športske gimnazije iz Zagreba u četiri su zadnje godine, uključujući i ovu, osvojile isto toliko titula školskih državnih prvakinja. Više nego dovoljan povod da porazgovaramo s dvjema sportašicama, koje su bile članice tima sve četiri trofejne godine, odnosno visašicom Tihanom Jeletić i sprintericom Sarom Luzar Smajić.

Ženska atletska reprezentacija Športske gimnazije, neprikosnovena je zadnje četiri godine na srednjoškolskim državnim prvenstvima. Natjecanje propisuje sedam disciplina odnosno trčanje na 100, 400, 800 metara i šefetno, skok u vis i dalj te bacanje kugle. Reprezentaciju prema standardima čini 13 cura (12 natjecateljica plus jedna zamjena), a Lucija Kosaber, Petra Grčević, Sara Luzar Smajić i Tihana Jeletić, bile su članice tima sve četiri ‘zlatne godine’. S potonje dvije smo porazgovarali o velikom uspjehu.

Izdvojeni članak

Top sportašica: Tihana Jeletić (17) postala prvakinja svijeta u skoku u vis


Anegdote i zanimljivosti s natjecanja

Uz sportski dio završnice Državnog prvenstva, koji se posljednjih godina održava u Poreču, postoji i onaj neformalni, zabavni. Uspješne sugovornice su izdvojile po neku crticu, koja im je ostala u sjećanju u ove četiri godine natjecanja i druženja s vršnjakinjama iz cijele zemlje. – Od svega u ove četiri godine mislim da ću zauvijek pamtit ovu zadnju godinu. Prije proglašenja ukupnog pobjednika, cijela ekipa je sjedila s tugom na licu, bile smo uvjerene da nismo uspjele stići prednost Puljanki. Primile smo se za ruke i čekale. Kada smo čule da smo prve, počelo je veselje, zagrljaji, pjesma. Ponosna sam na sve cure koje su bile u ekipi, žao mi je što odlazim jer je ovo jedno posebno iskustvo svake godine, povjerila se Tihana. Poput gusjenice rukometne reprezentacije Hrvatske, atletičarke Športske gimnazije, osmislile su svoj tradicionalni način proslave titule. – Najvise mi se urezalo u pamcenje kada smo išli izvesti svoj pobjednički skok u bazen, koji smo izvodile sve četiri godine. Jedna učenica se poskliznula i upala u bazen ravno na glavu. Nikada neću zaboraviti izjavu profesora Perišića: ‘Ana Šarić, ako ne uspiješ u atletici siguran sam da ćeš se proslaviti u skokovima u vodu.’ Video snimka te situacije, osim Športske obišla je mnoge druge škole, rekla nam je Sara.

Ove godine najneizvjesnija bitka – presudio jedan jedini bod

Puno je događaja koji bi se morali obraditi da bi se napravio i površni presjek ‘pokera zlata’ atletičarki Športske gimnazije Međutim neke najzanimljivije trenutke cure su nam pokušale dočarati. Rezultatski je najteže bilo ove godine.

– Definitivno je najneizvjesnija bitka bila ove godine. Na samom početku poslije prve utrke na 100 metara shvatile smo da će biti teško osvojiti zlato. Kako je vrijeme prolazilo, popravljale smo se. Predzadnja disciplina bila je štafeta, poslije koje smo za prvoplasiranom Gimnazijom iz Pule zaostajale šest bodova.

Zadnja disciplina bila je skok u vis. Sa mnom je skakala Lara (Juriša nap. a.), uspjele smo skupiti sedam bodova više od Pule i time pobijediti za taj jedan jedini bod, govori nam visašica Tihana Jeletić inače članica Atletskog kluba Dinamo Zrinjevac.

Dodala je i kako su najveći doprinos ovogodišnjoj tituli dale Ivana Mužarić i Ana Parić u bacanju kugle, osvojivši pojedinačno prvo i drugo mjesto, čime su ekipi donijele 23 boda.

No osim izvrsnih suparnica iz Pule, na neizvjesnost su utjecale i neke druge okolnosti.

– Ove godine bilo najteže doći do zlata jer osim jake konkurencije, dio našeg tima je bio ozlijeđen, a neki su uz ozljede natjecanje odradili pod temperaturom, pojašnjava Sara Luzar Smajić, atletičarka Športske gimnazije i članica HAAK-a Mladost.

Izdvojeni članak

Top sportaš: Filip Mihaljević (19) je među tri najbolja mlada diskaša u Europi

Bez posebnih priprema, a motivacija rasla s konkurencijom

Često se sportskim žargonom kaže ‘da je lakše doći do titule, nego ju obraniti’. Međutim ovim curama je obrana uspjela tri puta. Ključ je u kontinuiranom radu.

– Neke posebne pripreme prije natjecanja nismo imali, sve cure su atletičarke u zagrebačkim klubovima i znaju što rade, tako da profesor Stipe Perišić (voditelj ekipe nap. a.) nije morao brinuti o svemu. Upozoravao nas je na sam dan natjecanja da idemo na sigurno, a ponajviše cure koje su trčale štafetu da je bitno da palica dođe do kraja. Imali smo peh u drugom kolu, da je curama palica ispala, prisjetila se Tihana.

Motivacije nije nedostajalo nakon, nekoliko osvojenih zlata. Štoviše ona je rasla.

– Što je konkurecija bila veća motivacija je rasla. Velikim dijelom je zaslužan i profesor Stipe Perišić koji se trudio složiti jaku ekipu u čemu je i uspio. Svojim smo rezultatom dokazali da smo “zlatna generacija atletike” u Športskoj gimnaziji i samim time postavili visoka očekivanja od sljedećih generacija, govori Sara.

Izdvojeni članak

Državno prvenstvo: Zagrebačka III. gimnazija dominantna u košarci, iznenađenja na futsalu i rukometu

Sumnjičave u petu krunu za redom

Pet titula u nizu, to bi već bio laskav sportski jubilej. Kako su Tihana i Sara maturantice, one se više neće natjecati na srednjoškolskim državnim prvenstvima. No to ih svakako ne sprječava da iskažu prognozu, za svoje kolegice.

– Ne želim obeshrabriti cure koje ostaju u školi, ali mislim da će teško obraniti naslov. Iz godine u godinu pobjeđuje se sa sve manje bodova, tako da je evo godine bio taj jedan bod razlike. Možda se dogodi čudo i osvoje zlato i petu godinu za redom, bilo bi mi drago, iskazuje očekivanja Tihana.

Oprezna je s očekivanjima i Sara.

– Iskreno se nadam da će uspjeti, želim im svu sreću. Kao što sam spomenula, postavile smo visoko ljestvicu očekivanja i one će se morati nositi s tim, naglašava sprinterica Športske gimnazije.