Pretraga

Predstavljamo legendarna ‘hrvatska borilišta’ na kojima će se natjecati studenti iz cijele Europe

A- A+

Europske sveučilišne igre 2016. održat će se u Zagrebu i Rijeci od 12. do 25. srpnja 2016. godine, a svoja sveučilišta doći će predstaviti čak 5.000 studenata. Kroz dva tjedna mladi će se natjecati u više od dvadeset sportova, na poznatim riječkim i zagrebačkim borilištima.

foto: screenshot|www.youtube.com

Europske sveučilišne igre 2016 svoja će vrata otvoriti na atletskom stadionu Mladost u Zagrebu, a ovaj sportski događaj u kojem sudjeluje čak 5.000 sportaša svečano će završiti priredbom na riječkom Korzu.

Sama natjecanja u više od 20 sportova odvijat će se na terenima i dvoranama diljem Rijeke i Zagreba pa će studenti iz cijele Europe dobit svoju priliku i u nekim legendarnim sportskim borilištima.

Draženov dom

Draženov dom sigurno je jedna od najljepših dvorana u kojoj će se natjecati studenti na ESI 2016. Košarkaši i košarkašice s europskih sveučilišta nastupat će u KC Dražen Petrović, koji je izgrađen u rekordno kratkom vremenu uoči zagrebačke Univerzijade 1987. godine.

Ova višenamjenska sportska dvorana u početku se zvala Sportski centar Cibona, a 1993. dobiva ime po najvećem europskom košarkašu u povijesti. Prije skoro deset godina u sklopu ‘Ciboninog tornja’ otvoren je i muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović.

Od ’87 do danas u Draženovom dom pamti brojne utakmice s visokim ulozima i nabojem na tribinama, a za ovu priliku izdvojit ćemo video o prvim utakmicama Cibone 90-ih godina prošlog stoljeća i osvajanju prvog košarkaškog prvenstva u Hrvatskoj.

Dom sportova

Studenti sa 45 europskih sveučilišta svoja će umijeća demonstrirati i u legendarnom Domu sportova. U ovoj višenamjenskoj dvorani zagrebačka publika proživjela je bezbroj lijepih, teških i spektakularnih trenutaka. Velika dvorana je na Trešnjevci otvorena 1972. godine ekshibicijskom utakmicom između SAD-a i Europe, a centar se sastoji i od dvije manje dvorane u kojoj će se također natjecati studenti tijekom ESI 2016.

Unatoč već izgrađenom Ciboninom tornju, u sportskom centru, koji se također nalazi na Trešnjevci, reprezentacija Jugoslavije je ’89 godine osvojila Europsko prvenstvo u košarci. U finalu je porazila Grčku.

Osim toga, Dom sportova dugo je godina bio i kuća RK Zagreba, koji je zbog ratnog stanja početkom devedesetih utakmice u Ligi prvaka igrao vani pa je zagrebačka publika svoje ‘junake’ u završnicama najvećeg klupskog natjecanja morala pratiti u inozemstvu. Od konačnog osamostaljenja Hrvatske u Domu sportova održali su se brojni sportski spektakli, a po navijačkoj atmosferi najbolje se pamti okršaj između RK Zagreb i Barcelone

U Zagrebu će se održavati i nogometno natjecanje Europskih sveučilišnih igara. Prve utakmice igrat će se diljem grada, a najveći stadion s na kojem će igrati nogometaši europskih sveučilišta je ŠRC Stjepan Spajić s 5.000 mjesta.

Na tom poznatom zagrebačkom terenu od 2000. godine nastupa bivši prvoligaš HNL-a Hrvatski dragovoljac.

foto: www.eug2016.com

Bazeni Kantrida

Osim u Zagrebu, sportaši s europskih sveučilišta svoju će snagu, brzinu i vještinu demonstrirati i u riječkim sportskim centrima. Najfascinantnije sportsko borilište cijelih Igara vjerojatno je SRC Bazeni Kantrida, koji je otvoren 2008. godine, a radovi su završili 2011. Rekonstrukcijom i nadogradnjom olimpijskog bazena uz samo more nastalo je pet bazena s posebno lijepim okruženjem.

Ovo prekrasno zdanje sa skoro 1400 mjesta inspiriralo plivače pa je 2008. godine održano najuspješnije europsko prvenstvo u plivanju u kratkim bazenima. Rezultati su oduševili cijeli plivački svijet. Srušeno je čak 17 svjetskih i 32 europska rekorda. Krovna europska plivačka organizacija – LEN, u svojoj 80-godišnjoj povijesti nije doživjela prvenstvo s toliko rekorda, a kao sjećanje na izvrsno plivačko prvenstvo u predvorju Bazena Kantrida postavljena je ploča s rekordima Prvenstva.

Na prekrasnim riječkim bazenima odigrano je i finalno razigravanje u vaterpolskoj Euroligi, Europsko juniorsko prvenstvo u vaterpolu, kao i međunarodno klupsko natjecanje u sinkroniziranom plivanju.

foto: www.eug2016.com

Dvorana Mladosti

Sa skoro 3.000 sjedećih te 1.000 stajaćih mjesta, najveće riječko borilište na kojoj će se održavati natjecanja Europskih sveučilišnih igara je Dvorana Mladosti.

Ova višenamjenska dvorana nalazi se na Trsatu, a izgrađena je 1973. godine. Koristi se za prvoligaške utakmice u košarci i odbojci, a 2015. godine održano je internacionalni judo turnir ‘Sveti Vid’. Iste godine, na petom Dvoranskom prvenstvu Rijeke u nogometu nastupilo je čak 200 ekipa s dvije tisuće igrača uzrasta od 7 do 65 godina.

Natjecanja Europskog sveučilišnog prvenstva održat će se na ukupno 45 sportskih borilišta pa nas od 12. do 25. srpnja očekuju brojna uzbuđenja diljem Rijeke i Zagreba.

foto: www.eug2016.com