Pretraga

‘Raketa’ se propustio upisati u povijest

A- A+

Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić mogao se upisati u povijest, kao prvi Hrvat koji je velikom Realu iz Madrida zabio tri gola na jednoj utakmici i to u njihovom dvorištu, na Santiago Bernabeu. Naime Rakitićeva Sevilla, poražena je 7-3 u Madridu, a popularni je Raketa ugradio dva gola u poraz svoje momčadi. No, u 74. minuti hrvatski je reprezentativac pucao svoj drugi 11-erac na utakmici, koji bi mu donio treći njegov gol. Međutim zapucao ga je visoko iznad grede.

Foto: AFP

Ivan Rakitić je mogao postati prvi Hrvat koji je Kraljevskom klubu zabio hat – trick, no na kraju je nedostajalo malo koncentracije. Naime u poraz svoje Seville 3-7 na Santiago Bernabeu, Raketa je ugradio dva pogotka, a u 74. minuti imao je jedinstvenu priliku s 11 metara postići i treći. No, iako ga vratar Diego Lopez nije savladao ni ovoga puta, Rakitić je zapucao penal visoko iznad grede.

Izdvojeni članak

Najmanje nacije s najboljim nogometnim reprezentacijama

Jedinstvenu priliku možda više neće dobiti

Mrežu Seville ‘izbušili’ su Cristiano Ronaldo s tri pogotka, te Gareth Bale i Karim Benzema s po dva. Ofenzivna postava trenera gostiju Unaia Emerya donijela je pravu golijadu, u kojoj je njegov tim ipak izvukao deblji kraj.

Međutim ostat će žal za Rakitićevim drugim penalom, koji osim što bi kapetana Seville za sva vremena ubilježila povijest nogometa, bi donijela i dodatno samopouzdanje Vatrenom veznjaku uoči ogleda s Islandom.

Izdvojeni članak

Video: Genijalne nogometne inovacije njemačkih niželigaša

Slavni hrvatski golgeteri

Ovom pričom potaknuti, prisjetimo se i slavnih golgetera iz hrvatske nogometne prošlosti.

Na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine, Dražen Jerković je s četiri pogotka dijelio prvo mjesto najboljeg strijelca natjecanja, zajedno s Brazilcima Vavom i Garinchom, Čileancom Leonelom Sanchezom, Mađarom Florianom Albertom te Valentinom Ivanovim iz SSSR-a.

Tadašnja reprezentacija Jugoslavije zauzela je četvrto mjesto.

No, 36 godina poslije, Hrvatska je bila treća na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, a na čelu ljestvice strijelaca sa šest pogodaka bio je Davor Šuker.

Izdvojeni članak

Deset najskupljih maloljetnih igrača u nogometnoj povijesti

Veliki napadač iz Rijeke, Josip Skoblar do danas je ostao igračem koji je postigao najviše zgoditaka u jednoj sezoni prve francuske lige. Naime on je 1971., igrajući za Olimpique Marseille postigao nevjerojatna 44 pogotka. Ukupno je igrajući sedam sezona u elitnom razredu francuskog nogometa postigao 151 pogodak, zbog čega je 13. topnik u povijesti Le Championnata.

Vrijedno golgetersko postignuće ostvario je i Dado Pršo igrajući za Monaco. U utakmici protiv Deportiva u sezoni Lige prvaka 2003./2004., Dado je zabio četiri pogotka u pobjedi 8-3, čime je izjednačio tadašnji rekord postignutih zgoditaka u jednoj utakmici najelitnijeg europskog klupskog natjecanja.

Dodajmo da četiri gola na jednoj utakmici nije rekord od prošle godine, kada je izvanzemaljac Messi u dvoboju osmine finala Lige prvaka između Barcelone i Bayer Leverkusena postigao pet pogodaka.