Pretraga

Stopama Cro Copa: Student politologije drma hrvatskim MMA-om

A- A+

Nogomet, rukomet ili košarka neki su od uobičajenih sportova u kojima se gotovo svatko okušao bar jednom u životu, međutim studenta politologije Vedrana Lekića oduvijek su privlačili borilački sportovi. Prije četiri godine otišao je na svoj prvi trening amaterskog MMA (Mixed Martial Artsa), sporta čiji je najpoznatiji predstavnik donedavno bio Mirko Filipović, i od tada ovaj talentirani devetnaestogodišnjak niže titule.

Iako su na spomen borilačkih sportova mnogima prva asocijacija ozljede, Vedran Lekić ih do sada nije imao puno, te vjeruje kako se MMA-om može baviti svatko tko pristane na težak rad. Njemu se rad isplatio, jer osim što je trenutni juniorski prvak Hrvatske (do 20 godina) u amaterskom MMA i FILA grapplingu (hrvanju s polugama), može se pohvaliti i titulom vice prvaka u seniorskom Amaterskom MMA (od 20 godina), trećim mjestom na seniorskom grapplingu, te drugim na otvorenom prvenstvu po ADCC grappling pravilima, sve u teškoj kategoriji.

Izdvojeni članak

Capoeira – ljubav na prvi pogled

‘Male ozljede kao modrice, natučenja i istegnuća ne brojim’

Na prvi trening MMA-a Vedran je otišao na nagovor prijatelja, no jedan trening bio je dovoljan da shvati kako se tim sportom želi nastaviti baviti i dalje. Da je donio pravu odluku dokazuju njegovi naslovi juniorskog prvaka Hrvatske (do 20 godina) u amaterskom MMA i FILA grapplingu,a iza svega stoje sati i sati truda i treniranja.

Budući da je MMA sport koji u svojoj osnovi miješa različite borilačke vještine, svako zagrijavanje ovisi o tipu treninga, odnosno odrađuje li se tog dana boks, hrvanje na parteru ili kompletni MMA trening.

– Naš trener grapplinga i MMA trener Zlatko Klarić preferira eksplozivne pokrete dok trener Galović pokrete specifične boksu. Slijedi uvježbavanje tehnike pa sparinzi ili sparinzi pa ispravljanje pogrešaka, a sve završava istezanjem i zadnjim uvježbavanjem tehnike, kaže Vedran.

Iako u MMA-u ima puno fizičkog kontakta, jedina teža ozljeda koju je Vedran do sada imao bilo je uganuće gležnja.

– Male ozljede kao modrice, natučenja i istegnuća ne brojim, jer se na trening mogu vratiti odmah sljedeći dan ili nakon par dana pauze. Što se tiče opasnosti u borbi, samo natjecanje utreniranom borcu nije opasno koliko se čini, ali oprez je uvijek poželjan, tvrdi Vedran

Izdvojeni članak

Bivši boksački prvak Europe, sada uspješan student

MMA-om e može baviti svatko

– Iskreno vjerujem da se MMA-om može baviti svatko tko pristane na težak rad te odluči trenirati zbog sebe, a ne zato kako bi se mogao hvaliti da je ultimate fighter, ističe naš sugovornik.

Poželjne predispozicije svakog borca za njega su sposobnost brzog učenja, brze primjene naučenog ali i improvizacija, a pravi talent iskazuje se kroz neprestano učenje tehnika. Omjer je jasan: što se brže uči, ovlada se većim brojem tehnika zbog čega borac ima više opcija u borbi i mogućnost bržeg napretka. Važan segment svakako su i snaga i kondicija, koje se dobiju treniranjem i pravilnom prehranom, no Vedran priznaje kako nije uvijek jednostavno pridržavati se zdrave prehrane.

– Prehrana je vrlo bitan aspekt borbe ali je i moja boljka. Teško mi se suzdržati od slatkog.

Fakultet na prvom mjestu

Budući da je druga godina politologije, kada nije na treningu ili u ringu, Vedran je na faksu.

– Ide, snalazim se, politologija je vrlo zanimljiv i vrlo koristan studij tako da mi nije teško kada nisam na treninzima. S obzirom na to da redovno studiram moram ‘kemijati’ s terminima, jer fakultet je trenutačno prioritet iako strašno volim ovaj sport, zaključio je.

Osim završetka fakulteta, u budućnosti planira i nekoliko profesionalnih borbi.

– Planiram odraditi par profi borbi. Dobio sam zaista puno pohvala, ali to samo znači da će se ljudi bolje spremiti za borbu sa mnom te da ću imati teži posao. No najbolji borac nije onaj koji posjeduje najbolju borilačku vještinu, nego onaj tko najbolje iskoristi svoje prednosti, kazao je za kraj.