Pretraga

Talijani košarkaši prvaci Europe do 20 godina

A- A+

Talijanska košarkaška reprezentacija osvojila je Europsko prvenstvo za igrače do 20 godina, koje se održavalo u Estoniji. U finalnom dvoboju pobijedili su Letoniju rezultatom 67:60, a junak utakmice, a ujedno i igrač prvenstva bio je Talijan Amadeo Della Valle, koji je prvo poluvrijeme završio s nula ubačaja, a u drugom je eksplodirao i postigao 19 poena. Talentiranoj generaciji Letonije, ovo je prva medalja u povijesti ovih natjecanja, a u duelu s Italijom, nije im pomogla ni činjenica da je dvorana u susjednoj im Estoniji bila gotovo u potpunosti ispunjena njihovim navijačima. Španjolska je osvojila broncu, a Hrvatska je okončala natjecanje na 12. mjestu.

Screenshot: You Tube / Insert finalnog dvoboja

Talijani su postali novi prvaci Europe na košarkaškom natjecanju koje je održano u Estoniji, za igrače do 20 godina. U finalnom meču svladali su Letonce, kojima je ovo unatoč porazu, najbolji plasman u povijesti ovih natjecanja. Talijani su se pak drugi puta, okitili naslovom na Europskom prvenstvu do 20 godina, a imaju još i tri druge medalje. Broncu je osvojila Španjolska, pobijedivši Rusiju, a Hrvatska je u dvoboju za 11. mjesto izgubila od Njemačke, te tako natjecanje završila na 12. mjestu.

Izdvojeni članak

Srbi izbacili Hrvatsku u četvrtfinalu Svjetskog košarkaškog prvenstva do 19 godina

Amadeo Della Valle s 13 poena u pet minuta uništio Letonce

Još u 35 minuti finalnog dvoboja Letonija je imala vodstvo od 52: 50, no onda je tri trice zabio sjajni talijanski bek Della Valle, pa zatim i dva za dva poena, te odveo Talijane drugi put u ovom uzrastu, na krov Europe.

Letoniji nije pomoglo ni gotovo sedam tisuća navijača u dvorani u Talinnu, jer se Italija na kraju pokazala zrelijim takmacom. S ključnim poenima u dvije utakmice na putu do završnice i 19 u samom finalu, Amadeo Della Valle postao je MVP-om prvenstva. U najboljoj petorci još je njegov reprezentativni suigrač Awudu Abass, te Letonci Kasparas Vecvagaras i Janis Berzins, koji je u finalu ostvario čak 26 ubačaja. Najboljih pet zaključuje brončani Španjolac Daniel Diez.

Izdvojeni članak

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 18 godina osvojila Europsko!

Najuspješnija u povijesti natjecanja Srbija ove godine mjesto iza nas

Prvi put je Europsko prvenstvo za igrače do 20 godina održano u Grčkoj 1992., kada je Italija osvojila jedino zlato uz ovogodišnje.

Po broju medalja najuspješnija bi bila Španjolska koja ima čak 11 odličja, no većeg su sjaja srbijanska četiri zlata, uz dvije bronce, s tim da su dva osvojili u državnoj zajednici s Crnom Gorom. Ove godine, Srbi su se plasirali tik iza Hrvatske na 13. mjesto.

Dodajmo da Hrvatska nikada nije osvojila odličje na ovom natjecanju, s tim da su dva puta bili na ‘najgoroj’ četvrtoj poziciji. Na Euru 2002. u Litvi te 2005. u Rusiji, Marko Popović s prosječno 25, odnosno Damir Markota 18.3, bili su najbolji strijelci.