Pretraga

[Top sportaš] Srednjoškolac iz Medulina svjetski juniorski prvak u Kitesurfingu

A- A+

Već sada davne 2009. godine Martin Dolenc iz Medulina počeo se baviti Kitesurfingom i to u Egiptu. Ljubav prema ovom sportu na njega je prenio otac, a ima ambiciju profesionalno se baviti ovim sportom. Prošle godine je osvojio broncu na Europskom prvenstvu juniora u Poljskoj, a sada se okitio Svjetskim zlatom u Italiji.

Foto: Martin Dolenc na podilju |Privatna arhiva

Izdvojeni članak

Isprobajte ovo ljeto neke od nezaboravnih adrenalinskih atrakcija na Jadranu

Martinova sportska priča i vrhunski rezultati još su impresivniji kada shvatite da je on tek završio prvi razred Ekonomske škole u Puli, a svjetski je prvak u kategoriji U18. S nama je svjetski prvak podijelio dojmove s finala, ali i preporučio najbolja kitesurfing mjesta u Hrvatskoj.

Nakon prošlogodišnje bronce na Europskom u Poljskoj, stiglo je i zlato sa U18 Svjetskog u Italiji. Kakav sportski put si morao proći u posljednjih godinu dana da ostvariš ovakav uspjeh?

Poslije Europskog puno sam trenirao na vodi te sam počeo trenirati fizički što mi je tijekom natjecanja puno pomoglo da ostanem koncentriran i spreman za sljedeći plov.

Kako je bilo samo finale?

Ovo natjecanje je bilo jedno od težih ove godine jer sam se u svakom plovu morao sam se snažno boriti kako bi dobio koji bod više. U samo finale ušao sam opušteno jer je deseti imao 20. bodova iza mene i drugi iz juniora više nije imao šanse da me prestigne.

Možeš li čitateljima malo objasniti sustav natjecanja i bodovanja?

Sustav natjecanja i bodova je sljedeći. Prva dva dana su kvalifikacije gdje se ovisno o broju natjecatelja dIjelimo na grupe prema ljestvici. Nakon toga slijedi dva dana polufinala u kojoj se dIjelimo na zlatnu i srebrenu grupu. Zadnji dan vozi se plov odličje u kojemu nastupaju samo prvih deset. Obično se u jednom danu vozi 4. plova te se svaki rezultat iz svake utrke broji. Naprimjer, ako u četiri plova završiš četiri puta prvi imaš četiri boda. Onaj tko ima najmanje bodova je pobjednik.

Foto: Martin Dolenc slavi titulu|Privatna arhiva

Izdvojeni članak

Hrvat star svega 14 godina osvojio europsku broncu u kitesurfingu

Nije mala stvar biti U18 svjetski prvak – Planovi za dalje? Ima li još puno natjecanja ovo ljeto?

Ovo ljeto u 6. i 7. mjesecu smo samo išli od reggate do reggate. Sada do kraja ljeta nema nijedno natjecanje. U devetom mjesecu je pana Američko prvenstvo u Brazilu, a krajem desetog je finale ISAF kupa u Abu Dhabiju.

Jesu li se javili neki novi sponzori?

Bilo je nekih najava, ali ništa konkretno.

Možeš li preporučiti nekoliko lokacija za kitesurfing u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj najbolje lokacije za Kitesurf su Bol na Braču kao ljetna lokacija, a Premantura kao najbolja zimska lokacija. Neretva je najbolje mjesto za naučiti kajtat.

Prošle godine si u trenutku osvajanja bronce bio osmaš, a sada kao svjetski prvak ideš u koju školu?

Upisao sam Ekonomsku školu u Puli, a većina učitelja mi dosta pomaže. Npr. kada se vratim s natjecanja oni mi kažu datum kad ću pisat/odgovarat gradivo i ja onda pročitam udžbenik. Obično bude sve ok, ali ponekad mi se stvari izmaknu iz kontrole pa dobijem neku lošu ocjenu

Martinove uspjehe možete pratiti na Facebooku.