Pretraga

Tough Mudder: pokret star pet godina ima već ogroman broj obožavatelja

A- A+

Na svijetu već postoji određen broj bizarnih i neuobičajenih sportova, poput talijanskog Calcio Storica o kojem smo već pisali, no natjecanje ‘Tough Mudder’ puno je zahtjevnije i teže od uobičajenih sportova kojima se ljudi bave. Ovaj pokret koji je ustvari natjecanje u izdržljivosti star je samo pet godina, a već ima milijun i pol obožavatelja.

www.notsoperfectlife.com

Uz cijelu silu sportova koja postoji na svijetu, jedan pokret se lagano pretvara u neuobičajen i težak sport. Riječ je o natjecanju ‘Tough Mudder’ koje je staro samo pet godina, no koje ima već milijun i pol obožavatelja. Iako smo već pisali o bizarnim sportovima, poput talijanskog Calcio Storica, ovaj bi pokret čak mogao postati brutalniji i puno teži sport čak i od tog.

Natjecanje koje vas suočava s najčešćim ljudskim strahovima

U ovom bespoštednom natjecanju u izdržljivosti tijekom kojega na stazi dugoj između 16 i 19 kilometara, natjecatelji prelaze prepreke za koje im je, između ostalog, potrebna izuzetna snaga, natječu se timovi, a cilj je međusobnim pomaganjem svladati sve teške prepreke te stići na cilj.

Postavljene prepreke obično iskušavaju uobičajene ljudske strahove kod natjecatelja, pa se tako oni suočavaju s visinom, vodom, vatrom i strujom. Vremenskog ograničenja u natjecanju nema, a staza je podijeljena na šest arena u kojima se nalazi između 20 i 25 prepreka koje natjecatelji moraju svladati. Među tim su preprekama neke pod naponom od čak 10 tisuća volti.

Izdvojeni članak

Popularna video igra postaje sveučilišni sport s izdašnim stipendijama

Ukradena ideja

Statistike pokazuju da utrke u ovom natjecanju, koje su osmislile britanske specijalne postrojbe, završava oko 78 posto natjecatelja. Natjecatelji se moraju obvezati pomagati drugima da završe natjecanje, a cilj je nadvladati strahove te staviti timskog kolegu ispred sebe.

Prvo natjecanje, odnosno izazov ‘Tough Mudder’ održano je 2010. godine u SAD-u, a u svijetu je u njemu do sada sudjelovalo preko milijun ljudi. Pokrenuli su ga Will Dean i Guy Livingstone, obojica Britanci koji su živjeli u New Yorku. Dean je razvio ideju dok je još studirao na Harvardu, a poznato je i da je ukrao ideju za natjecanje od Billya Wilsona koji je osmislio ‘Tough Guy’ utrke. Prvo ‘Tough Mudder’ natjecanje spomenuti dvojac održao je 2010. godine u skijaškom resortu Bear Creek u blizini Allentowna.

Izdvojeni članak

‘Calcio storico’ – najbrutalniji sport na svijetu

Discipline i teške prepreke

Tipično ‘Tough Mudder’ natjecanje ima stazu dugačku od 16 do 19 kilometara te 20 do 25 prepreka. Postoji šest različitih tipova prepreka, a to su: Arena, Šume, Otvoreni domet, Off Road, Planina i Mišići. Teren se razlikuje od discipline do discipline, a neke od prepreka koje natjecatelji moraju proći su uistinu za najhrabrije, poput primjerice terapije elektrošokovima ili puzanja potrbuške kroz blato ili ledenu vodu. Postoji i varijacija u kojoj puzite po ledu dok vam iznad glava prijete elektrošokovi.

Ovom natjecanju ipak ne može pristupiti bilo tko obzirom da se natjecati možete samo ako primite pozivnicu. To je 24-satni izazov, a novčane se nagrade dobijaju za kategorije najbolje rangiranih žena, muškaraca i timova.