Studentski domovi

Studenti za studente - Radio Sava uskoro na netu

Objavljeno 04.09.2012 14:20 piše Aldo Franičević
Studenti za studente - Radio Sava uskoro na netu
esava.info

Nakon što je projekt portala S.D. Stjepan Radić ostvario zamjetan uspjeh, domski Studentski odbor odlučio je krenuti korak dalje. Krajem prošle godine eksperimentalno su pokrenuli Radio Savu, a od ove jeseni uz podršku Studentskog zbora kreću s ozbiljnim emitiranjem. Upravo zbog toga razgovarali smo s jednim od idejnih začetnika ovog projekta, Markom Borasom.

Vijest da S.D. Stjepan Radić od ove jeseni dobiva potpuno funkcionalan radio zasigurno će obradovati sve ljubitelje dobre zabave u najvećem zagrebačkom domu. Nakon što su uspješno realizirali projekt portala esava.info članovi Studentskog odbora su došli na ideju da pokrenu radio. Eksperimentalna faza je odrađena krajem prošle godine, a kako su povukli sredstva na natječaju Studentskog zbora, od jeseni kreću ozbiljno.

Isključivo na volonterskoj bazi planiraju svojim slušateljima ponuditi zabavan i edukativan program, a o planovima, željama i samoj ideji govorio nam je jedan od začetnika projekta Radio Sava, Marko Boras.

Što je zapravo Radio Sava? Koliko već emitirate program i na koji način?

Radio postoji od druge polovine prošle akademske godine, a program emitiramo iz prostorija gdje je navodno nastala 'stojedinica'. Naše emisije i glazba u eter idu isključivo putem webstreama na našoj internetskoj stranici radiosava.info. Sad trenutno imamo pauzu, jer je dom prazan. U novu sezonu krećemo 1. listopada kad se studenti vrate u Zagreb.

Kako biste opisali vaš program? Što se na vašim valovima može čuti?

Kod nas se može čuti od svega pomalo. Što se tiče glazbenog programa, uglavnom puštamo popularnu domaću i stranu glazbu dok imamo i neke emisije posebno posvećene rocku.

Teme su studentske, a karakter emisija je uglavnom interaktivni. Nema uštogljenih monologa već je sve na bazi šale kroz interakciju sa slušateljima putem chata ili Facebooka. Osim zabavnog programa imamo i emisije poučnog i informativnog karaktera - poput debata i predstavljanja aktivnih studenata. Prostor u programu smo dali i omiljenom studentskom kapelanu, tako da prenosimo i snimke sa studentskog vjeronauka koji se utorkom održava u domu.

Otkud ideja za Radio Savu?

Sama ideja se rodila prije godinu dana na jednom od sastanaka Studentskog odbora S.D. Stjepan Radić kojeg čini 20-ak studenata stanara doma. Cilj nam je unaprijediti život u domu te poraditi na mobilizaciji i aktivnom sudjelovanju studenata u raznim aktivnostima.

Tada zbog nedostatka opreme, infrastrukture i financijskih sredstava nismo mogli ništa konkretno napraviti. Krenuli smo s prvim pokušajima iz omalene studentske sobe u 1.paviljonu. Od tamo smo srijedom i petkom puštali hitove kao zagrijavanje za večernje izlaske. Tako se uz zafrkanciju koja se kotrljala na chatu cijela priča počela širiti.

S obzirom da novinarstvo nikome od vas nije profesija, je li bilo gafova u eteru?

Moram reći da većih gafova većih zasada još i nije bilo. Možemo se pohvaliti kako smo imali i ugledne goste na Radiju poput gradonačelnika Slavonskog Broda ili poznatog sportskog komentatora Jure Ozmeca. 

Kanite li krenuti ozbiljnije od ove godine?

Od ove godine želja je afirmirati što veći tim ljudi na Radiju te obogatiti program. Želimo angažirate nove studente kao suradnike. U prvom redu one s novinarstva kojima je ovo idealna prilika za neopterećenu praksu, ali i ostale studente koji se nalaze u nekom području i žele svoje znanje podijeliti sa slušateljima.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Planovi za budućnost? Tražiti mlade ljude na kojima će ostati ovaj radio. Šteta bi bila da se ovakav pothvat ugasi nakon odlaska studenata koji su se maksimalno dali u ovaj projekt, dobrovoljno i volonterski.


Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.