Pretraga

9 savjeta za učenje uz pomoć kojih ćete postati bolji student

A- A+

Učenje je putovanje koje nikada ne završava. No, unutar tog beskrajnog procesa, postoje načini da povećate svoju učinkovitost, ako činite prave stvari. Postavljati mnoštvo pitanja ili isključiti sve faktore koji vam ometaju koncentraciju i fokus tijekom učenja, samo su neke od uputa koje će pozitivno utjecati na to da ostvarite bolje rezultate.

William Iven, Unsplash

Američki portal Business Insider je izdvojio devet savjeta, koje su putem Quore profesori, učitelji i drugovrsni edukatori udjelili svojim učenicima odnosno studentima.

Izdvojeni članak

Ovo su najbolje i najgore tehnike učenja

Isključite faktore smetnje

Kada učite, isključite sve smetnje koje vam mogu ometati fokus i koncentraciju. To su primjerice muzika, SMS dopisivanje, kao i surfanje društvenim mrežama. Za vrijeme učenja, važno se isključivo orijenitirati na gradivo ispred sebe.
Ako pjevušite pozadinsku muziku, ili se dopisujete i provjeravate novosti na društvenim mrežama, učinkovitost će se višestruko smanjiti.

Profesor Don Slish, koji udjeljuje ovaj savjet, navodi da mu studenti dolaze na konzultacije jer imaju problem da unatoč tomu što provode puno vremena uz knjigu, ne uspijevaju svladati gradivo. Razlog su smetnje, koje im izazivaju navedene ili slične aktivnosti.

Pronađite način da svijet učinite boljim mjestom

Ako je nešto dobra odlika današnjeg društva, to su svakako mogućnosti koje nudi pojedincima da mijenjaju svijet. S digitalnom tehnologijom i modernim komunikacijskim kanalima, ideje i proizvodi se šire brže nego ikada prije. S pozitivnom idejom i spremnošću na akciju, svatko može vrlo brzo učiniti veliki broj ljudi sretnima.

Tako da ako istražujete ili radite na nečemu, zapitajte se hoćete li svojom aktivnošću pomoći drugima.

– Ako je odgovor ne, pronađite nešto drugo na čemu ćete raditi. Inače, ne iskorištavate sve svoje potencijale, smatra Andrew Ng sa Stanforda.

Izdvojeni članak
novac kuna

Podebljajte si budžet: Deset savjeta studentima za uspješnu štednju

Postavljajte mnoštvo pitanja

Kao student biste trebali postavljati mnoštvo pitanja. Pitati se, zašto određenu stvar učite, što to učite. Tražite vezu stečenih znanja s praktičnom primjenom. Tražite primjere iz svakodnevnog života. To je primjenjivo za sve studijske smjerove. Ne pamtite stvari na slijepo. U glavi kreirajte vizualne mape stvari koje proučavate.

Ako se radi o fizici, napravite pokuse. Ako i ne uspijete u tim pokušajima, zasigurno ništa ne gubite, smatra fakultetski asistent Parthiban Pandiyan.

Ne čekajte da vam profesor sve pojasni; samoinicijativno otklonite nejasnoće

Većina literature odnosno poučavanih jedinki na fakultetima je tu jer je nekada netko smatrao da ona pokriva sve ono najvažnije i najfascinantnije o određenoj temi. Možda vaš profesor na određenom kolegiju, ima drugačija stajališta. Ako je takav slučaj posrijedi, ne gubite entuzijazam. Sami pregledajte literaturu te utvrdite zašto je određena tema završila u syllabusu kao istaknuta i obvezna za svladavanje.

Pristupite li tomu na taj način, sami ćete otkriti zašto je pojedina jedinka značajna, nevjerojatna i/ili fascinantna. To jest nećete morati pamtiti da je nešto iz određenog razloga bitno, nego ćete automatski usvajati gradivo, budući da ste na svoj način otklonili nejasnoće i shvatili zakonitosti. Na taj način će se i razmišljanje o pojedinoj temi činiti kudikamo zabavnije, smatra profesor fizike s Barkleya Richard Muller.

Steknite što širu mrežu kontakata

‘Mnogo važnije od svih kolegija koje ćete proučavati su prijatelji koje ćete steći, smatra David Weisser, stručnjak za osposobljavanje djelatnika u sektoru ljudskih potencijala. On, dakle savjetuje da steknete što veći broj prijatelja, budući da nakon fakulteta nikada više nećete imati priliku biti u tako bliskim i čestim odnosima s toliko potencijalno uspješnih ljudi, odnosno budućih menadžera, poduzetnika i sličnih, u poslovnom smislu značajnih ljudi.

Jednom će vam možda trebati usluga u kojoj će vam oni moći pomoći ili obrnuto, što i je između ostaloga smisao široke mreže kontakata.

Izdvojeni članak

Savjeti za maturante: Kako održati koncentraciju prilikom učenja

Ne polažite sve nade u diplomu

Ta potvrda da ste svladali određeni studij, svakako je korisna. Međutim ne polažite sve nade u nju, budući da se lako može dogoditi da završite u nekoj drugoj struci.
Stoga i nakon završteka fakulteta učite, pohađajte tečajeve, idite na dokvalifikacije, čitajte što je više moguće knjiga. Radite puno i pametno.

Budite fokusirani i ne tratite vrijeme. Vrijeme je uostalom jedini resurs, koji nikada ne može biti vraćen. Držite svoju riječ, budite točni i odnosite se prema ljudima s poštovanjem. Sve su to savjeti Ramone Jar, nezavisne učiteljice na earn.pftoday.com.

Ne uspoređujte se s drugima

– Svatko je jedinstven i ima svoju svrhu. Stoga ne uspoređujte svoj život s životima drugih, nego radije usporedite sebe u sadašnjem trenutku i u bližoj ili daljnjoj prošlosti te utvrdite jeste li napredovali, savjetuje Ghany Hanifan M, učiteljica s petogodišnjim iskustvom poduke.

Izdvojeni članak

Tajne koje profesori svojim učenicima nikada neće otkriti

Odredite si jasne ciljeve te strategiju kojom ćete ih ostvariti

Morate znati što želite, a ako to već znate onda smislite kako doći do svog cilja. Koristite stečeno znanje da razvijete jasnu strategiju, kojom ćete doseći zacrtane ciljeve. Zapamtite strategija nije plan. Plan čine mali koraci koje treba proći na putu do željenih ostvarenja. Strategija je pak višeslojna cjelina koja se izrađuje da bi se uz pomoć postojećeg znanja predvidjele i svladale teškoće koje se mogu ispriječiti na putu ka cilju.

Ovaj savjet je ponudila Janis Butevics, 23-godišnja poduzetnica, koja između ostalog pomaže mladeži u karijernom usmjeravanju.

Budite otvoreni da naučite nešto od bilo koga

– Budite otvoreni nešto naučiti od svakoga, bez obzira na godine, iskustvo te stupanj njegova ili njena obrazovanja. Beneficije koje donosi takav stav i pristup mogle bi vas iznenaditi, kaže Penny Sullivan-Nunes.