Pretraga

[Alternativna mjesta za učenje] Varaždin

A- A+

Sljedeći grad koji smo obradili u rubrici ‘alternativna’ mjesta za učenje je Varaždin. Barokni grad dom je više fakulteta od kojih je u državnim razmjerima najpoznatiji Fakultet organizacije i informatike. Varaždin je dom i brojnim studentima Zagrebačkog sveučilišta koji zbog blizine često bježe kući u vrijeme ispitnih rokova. Donosimo najbolja alternativna mjesta za učenje u Varaždinu!

Wikipedia

Bedemi

Kada već pišemo o Varaždinu, kako ne početi sa samim simbolom grada. Bedemi varaždinske tvrđave čuvaju stari grad još od 12. stoljeća, a danas služe kao zelena šetnica u centru grada. Osim za stalkanje koncerata bez plaćanja karte na Špancirfestu, na bedemima se može i učiti, kaže nam Ornela, studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

– Na sve četiri strane bedema postoje klupice na koje se možeš smjestiti. Dosta su udaljene jedne od drugih pa imaš mir kada dođeš gore, kaže Ornela.

Najveća prednost bedema je lijep pogled. S jedne strane imaš tvrđavu, a možeš birati koji dio grada želiš gledati, ovisno o tome na koju se stranu bedema smjestiš. S jedne strane vidiš McDonalds, pa to može nekome biti motivacija, ne znam, ispričala nam je kroz smijeh.

Na bedeme se penje utabanom stazom. Nitko se ne penje po samim bedemima, kaže Ornela i dodaje još par stvari koje ovo mjesto čine posebnim.

– Ljeti se pod bedemima ljudi dolaze igrati sa psima, pa to uvijek opušta, priča nam Ornela.

Flickr; fundocro

Šetalište Vatroslava Jagića

Šetalište Vatroslava Jagića još je jedno zeleno utočište u centru grada. Više je park nego šetalište. Studentima i srednjoškolcima sigurno je draži kao mjesto na kojem se vikendom cuga, ali može vrlo lijepo poslužiti i kao mjesto za učenje.

– Blizu je centar i HNK. Generalno je jako lijepo mjesto. Ima puno skrivenih klupica na koje se možeš smjestiti i na miru učiti. Valjda zato i ima puno parova tamo. Lijepo je i mirno. U blizini je fontana a preko puta je i prva gimnazija, tako da nije učenje i ponavljanje tamo nije strano. A blizu je i igralište tako da, ako ti pukne film, možeš se otići ljuljati i praviti da si dijete, ispričala nam je Ornela.

Flickr; fundocro

Izdvojeni članak

[Alternativna mjesta za učenje] Osijek

Drava

Treće mjesto za učenje koje navodi naša sugovornica je šetalište uz Dravu.

Glavna komparativna prednost ove lokacije za učenje je to što je izrazito mirno. Možete se mirno smjestiti na klupu uz rijeku i bez distrakcija šibati kroz skriptu. Nema nikakvog restorana ni kafića iz kojeg će dolaziti buka. Nema ničega što će vam odvući misli s učenja. U pauzi možete ispružiti noge ili nahraniti labudove.

Drava je jedno od najljepših mjesta za rekreaciju i opuštanje. Varaždinci tamo odlaze na trčanje, rolanje ili vožnju biciklom, a posebno je živo za prvi maj kada se pola grada preseli na obale rijeke. Nešto kao zagrebački Jarun, ali bez kičastih kafića i klubova.

Ipak, kako kaže Ornela, ovo mjesto ima i svojih mana.

– Često puše vjetar i posebno se treba pripremiti na komarce. Osim ako ne živiš na Banfici ili negdje tamo blizu, teško je doći, objasnila je.

Ostale nastavke pročitajte ovdje:

[Alternativna mjesta za učenje] Rijeka

[Alternativna mjesta za učenje] Osijek

[Alternativna mjesta za učenje] Zagreb

[Alternativna mjesta za učenje] Split